Шест вкусни неща, които задължително да опитате в Израел
Традиционната кухня не е за изпускане

Храната е много важна част от културата на всеки народ. Същото важи и за Израел, където местната кухня ще ви очарова с традиционния близкоизточен вкус.
"Бизнес инсайдър" препоръчва 6 вкусни местни неща, които задължително трябва да опитате, ако посетите Израел.
Вижте ги:
Shakshuka
Това северноафриканско ястие е подходящо за начало на деня и е предпочитана закуска в Израел. Има доста вариации, но основно представлява запечено яйце в пикантен доматен сос. Сервира се с парченца хляб, с които да се топва храната.
Нахут
Ако не опитате нахут в Израел, много ще сгрешите. Той е в основата на множество от най-популярните местни манджи като Хумус, Msabbaha – близо до хумуса, но различно като консистенция – тук нахутът е цял, не намачкан. Нахутът се използва и в направата на Фалафел.
Shawarma
Прилича на дюнер кебап, но се прави с парченца пуешко месо, пилешко или агнешко, нарязани тънко, сервирани в пита с гарнитура различни салати и подправки.
Салата
Салатата тук не е просто марулята с домати. В Израел тя се прави с много пресни билки, лимонов сок и зехтин. Може да опитате и местното табуле (домати, магданоз, булгур, метна и лук), карфиол с тахан, мариновани тиквички и моркови – те също са част от местните салати.
Murtabak
Това е традиционен десерт за Йерусалим – точени кори, тънки като хартия, пълнени с меко бяло сирене, ядки и плодове. Сгъва се като палачинка и се пече докато се стопли и стане хрупкав. После се намазва с масло и поръсва с пудра захар, преди да се сервира.
Сок от нар
Продава се на повечето пазари и е идеален за горещините в Израел. Ако вкусът на чист нар ви е малко горчиво-кисел, може да добавите и портокал.