Гърция получава 2 млрд. евро в рамките на Европейския механизъм за стабилност

Еврогрупата призовава гръцките власти да ускорят работата с кредиторите

Гърция получава 2 млрд. евро в рамките на Европейския механизъм за стабилност
156 ~ 1 мин. четене

Еврогрупата заяви, че приветства приключването на първата част от предприетите мерки във финансовия сектор в Гърция, които са били необходими за рекапитализация на банките.

"Това е важна крачка за преодоляването на основните проблеми, пред които са изправени гръцката икономика и нейното възстановяване. То позволи на съвета на директорите на ЕМС днес одобрят второ плащане по първия транш на спасителната програма в размер на 2 милиарда евро" - се казва в документа.

Еврогрупата също приветства и значителния напредък, по въпроса за рекапитализация на най-големите гръцки банки, постигнат през последните няколко седмици след цялостната оценка на ЕЦБ.

В документа се казва още, че рекапитализацията е важна стъпка към възстановяването на стабилността на гръцкия банков сектор, което ще гарантира запазването на финансовата стабилност в страната.

"Това, обаче, изисква някои допълнителни усилия от страна на гръцките власти да премахнат оставащите слабости, по-специално тези, произтичащи от високото ниво на необслужвани кредити" - се казва в изявлението.

Вниманието сега трябва да бъде насочено върху следващите етапи по програмата на ЕМС. Еврогрупата призовава гръцките власти да ускорят работата с кредиторите във втората и последната серия от стъпки за първия транш.

Програмата приветства ангажимента на гръцките власти, до средата на месец декември, да вземат всички решения, необходими за премахването на затрудненията по ключови проекти (включително изграждането на метрото, магистралите, опазване на околната среда), финансирани съвместно от Европейския съюз и Европейската инвестиционна банка.

Подкрепи Economic.bg