Шесткратен скок на оборотите при туристическите услуги

НСИ отчита повишавания при голяма част от услугите в страната

Шесткратен скок на оборотите при туристическите услуги

Снимка: Красимир Свраков

1108 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Оборотите в различните сектори на услугите в страната се повишават през второто тримесечие на 2021 г., показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Най-голям ръст се наблюдава в сферата на туристическата дейност – с близо шест пъти спрямо второто тримесечие на 2020 г.

Общият индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи“ се увеличава с 0.9% спрямо първото тримесечие на 2021 година, като най-съществен ръст се наблюдава при „Въздушен транспорт“ – със 17%, и „Воден транспорт“ – с 11.4%, докато при „Пощенски и куриерски услуги“ е регистрирано намаление с 1.7%. Спрямо година по-рано оборотът в сектор „Транспорт, складиране и пощи“ нараства с 26.4%.

Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ пък се повишава през второто тримесечие с 4.7% спрямо първите три месеца на годината. Най-съществено е увеличението при „Издателска дейност“ (с +10.7%) и в „Информационни услуги“ (с +8.8%). А намаление с 3.5% се наблюдава при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика“, показват данните на НСИ.

Спрямо година по-рано общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ нараства с 25.8%.

При другите бизнес услуги най-голям ръст спрямо предходното тримесечие е отчетен при „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации“ – с 18.6%, и „Рекламна дейност и проучване на пазари“ – с 16.2%. Докато понижение е регистрирано при „Дейности по охрана и разследване“ – с 0.3%.

Най-голям ръст спрямо второто тримесечие на 2020 г. е отчетен при „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и  резервации“ – близо шест пъти, „Рекламна дейност и проучване на пазари“ – скок с цели 53%, и „Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи“ – с 43%.

Подкрепи Economic.bg