Шистовият добив на петрол в САЩ не спира да расте

Цената на суровината днес падна с близо 1%

Шистовият добив на петрол в САЩ не спира да расте
832 ~ 1 мин. четене
Цените на петрола тръгнаха надолу движени от добрите данни за шистовия добив в САЩ, пише Reuters. Фючърсите на сорт Брент поевтиняха с 0.8% и към 14 ч. българско време се търгуваха за 65.9 долара за барел. При американския лек суров петрол има спад от 0.6% до 56.1 долара за барел.

Американската администрация за енергийната информация написа в месечния си доклад, че шистовото производство в страната ще достигне рекордните 8.4 млн. барела на ден през март, което предполага, че в краткосрочен план надали ще има забавяне в общото производство в САЩ.

От началото на годината до сега цената на петрола се е повишила с повече от 20%, подкрепяна до голяма степен от договореното намаление с 1.2 млн. барела на добива между ОПЕК и някои други големи износители като Русия.

Американските санкции върху енергийните сектори на Иран и Венецуела намалиха допълнително доставките на петрол в световен мащаб, пише Reuters.

Независимо от санкциите обаче износът на ирански суров петрол е по-висок от очакваното през януари. Среднодневните доставки се оценяват от Refinitiv на 1.25 млн. барела, докато анализаторите очакваха износът на ислямската държава да падне под 1 млн. барела дневно. Припомняме, че в средата на 2018 г. Иран изнасяше около 2.5 млн. барела дневно.

Според Barclays американските санкции водят до ситуацията, при която на световния пазар няма недостиг на суровина, но липсва достъп до нея.

BNP Paribas заяви, че увеличаването на американската продукция ще доведе до спад на цените към края на годината.
Подкрепи Economic.bg