Шотландия забранява отглеждането на ГМО

Страната иска да запази статута си на зелена и чиста територия

Шотландия забранява отглеждането на ГМО
3911 ~ 1 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Шотландия реши да забрани отглеждането на генно-модифицирани култури на своя територия, за да запази статута си на зелена и чиста страна, съобщи министърът на земеделието Ричард Локхийт, предава AFP.

Новите европейски правила, позволяват на страните индивидуално да отказват отглеждането на разрешени от Европейския съюз ГМО продукти и Шотландия е решила да се възползва от това.

„Разтревожен съм, че евентуално разрешение за отглеждането на ГМО може да накърни нашия образ на чиста и зелена страна и да навреди на продоволствения отрасъл, който носи 14 млрд. лири годишно“, казва Локхийт в публикувано съобщение.

Според решение на Европейския парламент всяка страна-членка на Съюза може да се позове на социално-икономически причини, на такива свързани с околната среда или развитието на територията, за да се противопостави на отглеждането на ГМО на своя територия, макар такова разрешение да е било дадено от Брюксел за съответните семена.

Съобщението бе приветствано от член на парламента, част от Green MSP Алисън Джонстън, който се съгласи, че отглеждането на ГМО култури ще навреди на околната среда и репутацията на страната за високо качество на храни и напитки

Хъв Джоунс, професор по молекулярна генетика в научната група за селскостопански изследвания, казва че това е "тъжен ден за науката и тъжен ден за Шотландия". Според него, ГМО културите, одобрени от ЕС са "безопасни за хората, животните и околната среда".

Британското правителство е по-благосклонно към ГМО, но селскостопанската политика е децентрализирана и е от компетенцията на правителствата на автономните региони на страната. 

Подкрепи Economic.bg