Щатската икономика с 2,6% ръст в края на 2018 г.

Годишният растеж е най-голям от 2015 г. насам

Щатската икономика с 2,6% ръст в края на 2018 г.

Снимка: Pixabay

Икономическият растеж на САЩ леко се забавя в края на миналата година, но не толкова, колкото се страхуваха някои икономисти. Брутният вътрешен продукт нараства с 2.6% на годишна база през четвъртото тримесечие, стана ясно днес.

Въпреки че това е по-малък ръст от този през предходните три месеца, той е по-бързо от растежа за същия период година по-рано.

Някои прогнози бяха много по-ниски. Федералният резерв на Атланта прогнозираше ръст от само 1.8%. В анкета на Thomson Reuters икономисти прогнозираха ръст около 1.4%.

Някои икономисти се притесняват, че забавянето на икономиките на други места по света, особено в Китай и Европа, ще доведе до спад на американския икономически растеж. Икономиката на САЩ зависи от търговията с тези страни. Нарастващото търговско напрежение между САЩ и някои от неговите търговски партньори доведе до забавяне на продажбите навън на големи американски компании, а новите поръчки за много фабрики се забавиха в края на миналата година, съобщава CNN.

Устойчивият растеж през четвъртото тримесечие доведе до ръст на икономиката с 2.9% за цялата година. Това е най-големият годишен растеж от 2015 г. насам.
Коментари: 0