Щатските акции растат, докато европейските падат

Цените на петрола се повишиха до петмесечен максимум

Щатските акции растат, докато европейските падат

Снимка: БТА

252 ~ 2 мин. четене

Американските акции се повишиха във вторник, след като законодателите на САЩ опитваха да стигнат до консенсус относно новия пакет стимули във връзка с коронавирусната пандемия. Нанси Пелоси заяви, че тя, Чък Шумър и Марк Медоус са провели „продуктивна“ среща по темата в понеделник. И двете страни заявиха, че са съгласни на втора вълна чекове в размер на 1200 USD, на каквато станахме свидетели по-рано тази година.

Dow Jones спечели 164 пункта, или 0.6%, и завърши сесията на ниво от 26 828. S&P 500 от своя страна напредна с по-скромните 0.36% до 3 306. Европейските акции се понижиха леко във вторник след силен старт на седмицата, в който индексите скочиха с по над 2%. Немският индекс DAX се понижи с 0.36%, докато FTSE записа скромен ръст от 3 пункта. 

Цените на петрола се повишиха до петмесечен максимум. Възходящото движение на черното злато беше породено от надеждата, че Съединените щати постигат напредък по новия пакет от икономически стимули. Цената също беше подкрепена от намаляващия брой на нови случаи на заразени в САЩ. 

Цената на златото се повиши за първи път в историята над психологическото ниво от 2000 USD за тройунция. Кюлчетата бяха подкрепени от задържането на лихвените проценти ниски и преговорите за допълнителните икономически стимули, които биха разхлабили долара. Това накара множество инвеститори да потърсят метала убежище.

Акценти днес

Икономически данни – САЩ и Еврозона

Днес ще бъдат публикувани множество икономически индикатори в Еврозоната и САЩ. Фокусът ще падне върху индексът на активността в Европа и запасите на лек суров петрол в САЩ. Очакванията са запасите на петрол да се понижат с 3.3 милиона.

Facebook

Цената на акциите образува възходящ трендови канал. През изминалата седмица цената бе ограничена от 100 периодната експоненциална средна. В петък, акциите скочиха до горната граница на канала, след като компанията публикува по-добри от очакваните приходи. В момента ставаме свидетели на корекция на възходящия импулс, след като индикаторът RSI достигна прекупени стойности. 

EUR/JPY

Низходящото движение от началото на юни за валутната двойка беше ограничено от 100 периодната експоненциална средна. Последва нов възходящ тренд като последните три дни цената успя да пробие и да се задържи над нивото на съпротива образувано от предходния връх около 124.43.

XAU/USD

Корекциите на възходящото движение на златото бяха ограничени от 20 периодната експоненциална средна. Ценният метал успя да пробие линията на съпротива и успешно скочи над историческите 2000 USD за тройунция. Бавният Стохастик все още не ни дава сигнал за край на възходящото движение.

Japan 225

Индексът се намира в низходящ тренд от средата на юли където срещна съпротива около психологическото ниво от 23 000. Цената направи корекция на низходящото движение и успешно успя да пробие 100 периодната експоненциална средна, докато индикаторът RSI все още не ни дава сигнал за прекупени стойности.

Подкрепи Economic.bg