Щатските акции достигнаха рекордни стойности

Сенатът направи първа крачка към приемане на данъчната реформа

Щатските акции достигнаха рекордни стойности

Снимка: Pixabay

Във вторник щатските акции достигнаха до рекордни стойности, след като Сенатът направи първата крачка по приемане на данъчната реформа, което се оказа доста стимулиращо за фондовия пазар. Dow Jones се изкачи с повече от 1% до 23836.71 пункта, докато индексът S&P 500 добави 0.98% до нивото 2627.04. Въпреки силното повишение водещите индекси ограничиха печалбите, след като Северна Корея отново изстреля ракета, която падна във води между Корея и Япония. 

Европейските пазари затвориха сесията на зелено. През изминалия ден Bank of England проведе стрес тестове на британските банки, които потвърдиха, че могат да се справят с Brexit. За пръв път от 2014 година всички банки показаха, че нямат нужда от увеличаване на капитала си.  Индексът на 100-те FTSE отбеляза ръст от 1.07%, като достигна 7462.92 пункта. Френският CAC прибави малко повече от половин процент към стойността си, а бенчмаркът DAX се повиши с 0.38%, като увеличението беше от почти 50 пункта. 

Цената на златото опита да поскъпне над предходния максимум, но в крайна сметка затвори с понижение от 0.05% на цена 1293.80 долара за тройунция, след като се повиши възможността от вдигане  на лихвите в САЩ през следващия месец. Цената на петрола се понижение от 0.20 на сто до 57.75 долара за барел, след като инвеститорите са в очакване на срещата на страните от OPEC в четвъртък.

Акцентите днес - Икономически растеж, САЩ

Основният фокус през деня ще бъде информацията за силата на щатската икономика измерена чрез ревизираните данни на БВП за трето тримесечие на годината. Очакванията на анализаторите са да видим икономически растеж от 3.2%  за изследвания период. 

Sociate Generale – Дневна 

През месец ноември акциите на баката доста поевтиняха, но смятаме, че цената е срещнала силна зона на подкрепа между 40.65 – 43.00. Цената се опитва да направи обръщаща формация, но е нужно потвърждение, което ще бъде налично при поскъпване на цената над 43.80. Докато цената се задържи под нивото 43 смятаме, че предимство имат продавачите, които са определящ фактор за ценовото движение.

EUR/USD – Дневна

Краткосрочната корекция на валутната двойка беше ограничена от нивото 1.1560, откъдето започна възобновяване на възходящото движение. Изглежда новото поскъпващото движение не можа да събере достатъчно сила за да пробие локалния максимум около 1.20, с което се формира дивергенция. Очакваме обръщащата формация да натежи върху цената и да видим поевтиняване до 1.15 в средносрочен план. Приемливо ниво за влизане в къса позиция е понижение на цената под 50 дневната средна при ниво 1.1750.

NatGasUS – Седмична

Високата консумация на природна газ през студените дни започна да се отразява върху цената. На седмична графика имаме пробив над тренд линията, след като суровината дълго време се търгуваше над зоната на подкрепа между 2.50 – 2.75. Подходящо ниво за влизане в дълга позиция е при пробив над 3.20 с първа цел достигане на локалния максимум при 3.80. При пробив под зоната на подкрепа смятаме, че газта ще развие низходящо движение.

Nasdaq – Дневна

Високата покупателна активност на населението покрай сезонните намаления, която се изразява най-вече в покупка на технологични продукти, доведе до нов исторически максимум на индекса Nasdaq. Налице е устойчив възходящ тренд, при който няма сигнали за отслабване на покачването, но стойностите на индикатора MACD са много високо, което може да означава забавяне на покачването и дори формиране на корекция.
Коментари: 0