Щатските акции се разделиха с натрупаните печалби от миналата седмица

Златото поскъпна до 1695 долара за тройунция

Щатските акции се разделиха с натрупаните печалби от миналата седмица

Снимка: БТА

420 ~ 3 мин. четене
Щатските акции поевтиняха в понеделник, след като се разделиха с натрупаните печалби от изминалата седмица. Причините за негативните резултати могат да се намерят в рекордното поевтиняване на текущия фючърсен договор на петрола и отлагането на финансовите помощите за малкия бизнес в САЩ.

Фючърсният  договор за цените на суровия петрол в САЩ падна с повече от 100% и излезе на отрицателна стойност за първи път в историята на търговията. Това показва колко много е свито търсенето на суровината поради пандемията на коронавирус. Борсата Nymex, на която се търгуват фючърси  WTI, позволи най-близкият фючърсен контракт, който падежира във вторник, да достигне до -37.63 долара за барел, което показва колко голямо е свръхпредлагането при липса на търсене,сочи дневният бюлетин на "Елана Трейдинг".

На фона на историческите събития щатският индекс S&P 500 се раздели с 1.79% от стойността си до 2823.16 пункта, докато Nasdaq Composite се понижи с един процент до 8560.73 пункта. Седмицата започна с понижение и за индустриалния индекс Dow Jones Industrial Average, който се раздели с повече от 500 пункта, което сложи край на серията от добри резултати от предходните две сесии.

В Европа ниската цена на петрола подкрепи фондовите пазари, което доведе до повишение на немския индекс DAX с близо половин процент до 10675.90 пункта, докато търговията в Лондон изпрати индексът FTSE 100 с 0.45% по-високо до 5812.83 пункта.

Спадът на щатските борси насочи отново инвеститорите към по стабилни активи като златото, което поскъпна до 1695 долара за тройунция въпреки стабилната щатска валута.

Акцентите днес

Икономически данни – Великобритания

Основният акцент от икономическия календар за деня ще падне върху равнището на безработица във Великобритания. Въпреки ситуацията наложена от пандемията анализаторите очакват запазване на равнището на безработица от 3.9%. Възможно е реалните данни да бъдат по-лоши от очакванията, което би имало негативен ефект върху британската лира.

Инструменти на фокус

Boeing – Дневна

Акциите на Boeing поевтиняха с 3% след новината, че китайската банка за развитие Financial Leasing Co. са отказали поръчка за 29 самолета 737 Max. От началото на годината компанията загуби почти половината от пазарната си капитализация, като тенденцията е цената на акциите да останат близо до най-ниските си нива. За възможни покупки може да говорим при пробив над 50-дневната средна или над цена от $200.

USD/JPY – 4 часова

Щатската валута засилва позициите си, но валутната двойка остава под 50-периодната средна, която ограничава развитие на възходящо движение. Ако цената се задържи под 50 SMA и се образува низходящо пресичане от индикатора MACD очакваме да се заформи нова низходяща вълна, която да изпрати котировките около минимумите при 107.

Platinum – Дневна

След силния спад в цената на паладия инвеститорите започнаха да купуват от нивото на подкрепа при $600, което повиши цената до 50 дневната средна около $800. Ако нивото на съпротива издържи може да последва възобновяване на низходящото движение, което да тества минимумите. При задържане на цената над тренд линията и пробив над 50 SMA ще имаме продължаване на корекцията.

CAC40 – Дневна

Френският индекс се намира в корекционна вълна, след силния спад. Стойностите на индикатора MACD показват, че движението има още възможност за развитие, като очакванията ни са да се забави при достигане до съпротивата от 50 периодната средна около нивата при 4800 пункта.
Подкрепи Economic.bg