Щатът Вашингтон предлага марихуана срещу ваксина

Федералното правителство подкрепя всякакви видове „промоции“, които биха стимулирали ваксинационната кампания

Щатът Вашингтон предлага марихуана срещу ваксина

Снимка: БТА

1292 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Като част от стратегията си да ваксинира по-голяма част от населението си срещу COVID-19, щатът Вашингтон гарантира по една цигара с марихуана за всяка поставена доза. Щатският борд за алкохол и канабис обяви, че промоцията, наречена „Joints for Jabs“, е в сила незабавно и ще продължи до 12 юли, пише The New York Times.

Управителният съвет заяви, че ще финансира търговците на марихуана да предоставят на клиентите, които са навършили 21 години, предварително подготвени цигари в техните магазини, когато са получили първата или втората доза в някоя от активните клиники за ваксинация.

Досега във Вашингтон 58% от хората са получили поне една доза, а 49% са напълно ваксинирани, според базата данни на New York Times.

Вашингтон не е единственият щат, който предлага канабис като награда за ваксинация. Наскоро диспансер в Аризона обяви подобна кампания, предоставяйки безплатни цигари с марихуана на жителите на щата, навършили 21 години, и получили доза от някоя ваксина срещу COVID-19.

Бордът за алкохол и канабис във Вашингтон наскоро разреши безплатна бира, вино или коктейл за жителите с доказателство за ваксинация.

Тъй като темповете на ваксинации в САЩ започнаха рязко да намаляват в средата на април, щатите и градовете стартираха промоции, като безплатна бира в Ню Джърси и томбола за спечелване на стипендии за колеж в Ню Йорк и Охайо. Няколко щата са провели лотарии с награди от $1 милион или повече.

Анди Славит, съветник на Белия дом по вирусология, заяви, че администрацията на Джо Байдън насърчава щатите да бъдат креативни, включително чрез лотарии или други финансови стимули, за да ваксинират хората. Федералното правителство позволява на щатите да използват определени федерални фондове, за да плащат за тези програми.

Подкрепи Economic.bg