Ще има ли повишение на лихвите в САЩ през юни?

Залаганията са отворени

Ще има ли повишение на лихвите в САЩ през юни?

Отворени са залаганията за евентуално повишаване на лихвения процент от Федералния резерв през месец юни. Вялото икономическо възстановяване в цял свят до голяма степен намали вероятността за по-високи лихви. Точно това бе причината за отслабването на долара спрямо основните валути. 

Да, но това бе до сряда. По време на пресконференцията на Централната банка на САЩ официално бе намекнато, че американската икономика е готова да понесе ново повишаване на лихвите. Заговори се, че Федералният резерв ще направи два пъти такова повишение в рамките на годината. 

Знаем, че едно от най-важните неща за всички икономически субекти е лихвената политика на централната банка да бъде прогнозируема. По всяка вероятност този анонс е точно в посока подготовка на финансовите пазари. 

За последно основната лихва в САЩ бе повишена през декември миналата година. През първото тримесечие брутният продукт на САЩ отбеляза ръст с 0.5%, което бе в рамките на предварителните очаквания. Трудовият пазар е в „добра форма“. Средно на месечна база новонаетите се движат между 180 хиляди и 220 хиляди, като позитивното е, че повечето работни места  се откриват предимно в частния сектор. 

Не такава обаче е ситуацията с инфлацията. Целевото ниво на Федералния резерв е 2% на годишна база. Безработицата и инфлацията са двата индикатора в основата на лихвената политика на ФЕД. 

Според инвестиционната банка Goldman Sachs обаче вероятността за повишаване на лихвите през месец юни е под 50%. Според популярната CME Group, която доста коректно прогнозира последното повишение през декември, вероятността за по-високи лихви през юни е нараснала от 19% на 34%. Повечето от финансовите участници са скептични за по-високи лихви през юни. 

Според мен такива ще има. Това ще бъде причина за краткосрочно повишаване на стойността на долара, което трябва да бъде използвано за разпродажба на доларовите позиции. Прогнозата ми спрямо еврото е в рамките на следващите шест месеца да станем свидетели на ниво от 1.18 долара за евро.

Коментари: 0