Ще имаме 300 км нови магистрали до края на мандата

Работи се и по Западната дъга на софийското Околовръстно, съобщи Лиляна Павлова

Ще имаме 300 км нови магистрали до края на мандата
3932 ~ 2 мин. четене

„Надявам се строителите да приключат навреме проектираните участъци от автомагистралите, за да може да има изградени докрай 300 км нови магистрали в рамките на двете правителства на ГЕРБ“, обяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, цитирана от БГНЕС.

Павлова окачестви като много важен за безопасността на движението новооткрития участък от пътя от автомагистрала „Хемус“ и новото пътно съоръжение край Белокопитово, на който днес тя преряза лентата.

„Тези 5 км от АМ „Хемус” са разгърната площ над 10 км и са важна част от автомагистралата . Това е един проект, планиран преди много години, изцяло построен и финансиран със средства от държавния бюджет”, каза още министърът. 

Тя допълни, че пътния възел е с формата на диамант и пожела този диамант да бъде успешно начало за дострояване на оставащите 250 км от автомагистралата. За тяхното изграждане са необходими над 1,9 млрд. лв. с ДДС, информира още тя. 


„Това не трябва да ни обезкуражава, това ни амбицира да работим усилено и да продължим всички дейности, с които правителството се е заело за да може да бъдат усвоени поетапно средствата през следващите години", каза още Павлова.

В момента има тръжна процедура за строителството на следващите 60 км от магистралата. Министър Павлова изрази надежда, че най-късно до ноември се очаква да бъде избран изпълнителят на първия етап от проекта за доизграждане на АМ „Хемус“ в участъка от Ябланица до разклона Плевен/Ловеч с дължина 60 км. Тя подчерта, че магистралата е изключителен приоритет и ще продължат усилията по изграждането й, предаде Агенция "Фокус".

„На това кръстовище ставаха много пътни произшествия, сега то ще е безконфликтно. Значение ще има и за развитието на туризма в региона – наблизо е старата българска столица Плиска с базиликата, която се реконструира и оттам е донесена водата за освещаването на новият пътен участък. В момента се работи по автомагистралите „Струма“ и „Марица“ – при Оризово за връзка с магистрала „Тракия“, посочи министърът.

Павлова обяви, че се работи и по Западната дъга на софийското Околовръстно, по връзката на АМ „Люлин“ с пътя за Калотина, довършава се Северна скоростна тангента, прави се и рехабилитация на републиканската пътна мрежа.

Подкрепи Economic.bg