Ще избягат ли наистина технологичните гиганти от Ирландия?

През годините страната привлече множество американски гиганти, но скорошното предложение на Г-7 за нов данъчен режим събуди тревогите ѝ

Ще избягат ли наистина технологичните гиганти от Ирландия?

Снимка: Unsplash

1068 ~ 3 мин. четене
Автор: Economic.bg

Големите технологични компании и представителите на други индустрии, които са се установили в данъчните убежища в Европа, едва ли ще сменят своите бази дори и при въвеждането на глобален минимален корпоративен данък. Това е така, тъй като пазари като Ирландия все още предлагат повече корпоративни привилегии, отколкото по-богатите съседи, посочва Bloomberg в свой анализ.

Докато 15-процентната данъчна ставка, предложена от Г-7, е по-висока от настоящата 12.5-процентна за Ирландия, тя все още е под 20 или повече процента, пред колкото компаниите биха се изправили в страни като САЩ или Франция. Ирландия има и данъчни договори с други държави, които предоставят на мултинационалните предприятия стимули за компенсиране на разходи за научни изследвания и развитие. Ако новото законодателство не се отнася до другите предимства, които данъчните убежища предлагат на големите технологични компании, те биха могли да запазят много от тях.

Някои компании може да преместят централата си от страни с ниски данъци като Ирландия, но

все още има много стимули да запазите вашата компания и парите си в тези по-ниски данъчни юрисдикции“, смята Робърт Палмър, изпълнителен директор на застъпническата група Tax Justice UK Still.

Той приветства идеята за минимална ставка за корпорациите в света и посочва, че решението е положителна стъпка към прекратяване на „надпреварата до дъното“ за корпоративни данъчни ставки.

Ирландия се превърна в базата на европейските операции за някои от най-големите международни компании, включително Google, Apple и Facebook. Предложението за минимален данък на Г-7 има за цел да спре корпорациите да използват юрисдикции с ниски данъци за намаляване на данъчните си сметки.

Самите технологични компании до голяма степен подкрепиха усилията. Google се надява „страните да продължат да работят заедно, за да гарантират, че скоро ще бъде финализирано едно балансирано и трайно споразумение“, заяви говорителят Хосе Кастанеда. Говорител на Amazon пък посочи, че ръководеният от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие процес „ще спомогне за постигането на стабилност в международната данъчна система“ и определи споразумението между Г-7 в събота като „добре дошла стъпка напред в усилията за постигане на тази цел“. Вицепрезидентът по глобалните въпроси на Facebook Ник Клег направи подобни положителни коментари в Twitter.

Представител на Apple отказа да коментира ефекта на новите правила върху ирландската му база.

Представители и на други индустрии, включително за отдаване на самолети на лизинг, са базирани в Ирландия най-вече заради благоприятния данъчен климат. Те също няма да се преместят, според Джо О’Мара, ръководител на авиационното финансиране в KPMG Ireland. Страната има най-добрите условия за компаниите, които отдават самолети под лизинг на авиолиниите. Без тези условия тези корпорации биха плащали между 10 и 30% повече данъци от оборота си.

Готовността на корпорациите да останат в Ирландия, която предупреди, че глобалното споразумение може да ѝ струва около 20% от приходите от корпоративен данък, е добра новина. Ирландският финансов министър Паскал Донохю заяви, че данъчната конкуренция е легитимен инструмент за по-малките държави, които нямат същите ресурси като по-големите. Той обеща да намери други области на политиката, за да гарантира, че нацията остава „много привлекателно място“ за международните инвестиции.

По-застрашени са данъчните убежища като Бермудските острови, където компаниите не плащат данък. Мисля, че играта за тях свърши“, заяви Джордж Търнър, изпълнителен директор на TaxWatch.

Коментари: 0