Ще продължим да развиваме София като зелен и иновативен град

През 2018 г. по бул. \"Борис\" III ще тръгнат 13 нови трамвая, каза столичният кмет

Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община:

Ще продължим да развиваме София като зелен и иновативен град

Снимка: Economic.bg

Автор: Антоанета Петева

Кметът на София Йорданка Фандъкова разказа за проектите, които предстоят през 2018 г. в столицата, за инвестициите и приоритетите в бюджета, за ползите от членството на България в Европейския съюз и за домакинството на София по време на българското председателство на Съвета на ЕС в интервю за Порталът на европейските общини TheMayor.eu.

- Г-жо Фандъкова, София ще бъде домакин на българското председателство на Съвета на ЕС. Какви ще бъдат мерките, които ще предприеме Столична община под ваше ръководство, какво ще покажете на делегациите от София?

- Подготовката за Председателството на Съвета на Европейския съюз е национална задача и безспорно – много отговорна. Вярвам, че България и София ще се представят добре. Има специално създадено министерство – министър Лиляна Павлова работи активно, имаме много добра координация. Разбира се, за София това е една много голяма възможност, но и много голямо предизвикателство – възможност да представим града си пред гостите, пред политиците, журналистите, работещите, екипите на делегациите, които ще дойдат, но в същото време – много голямо предизвикателство, свързано с трафика, със сигурността на града. 

Ние се подготвяме съвместно с държавните структури в няколко посоки – от една страна работим за подобряване информираността, възможността за ползване на градски транспорт от летището до обектите, които са включени в домакинството на европредседателството и от друга страна – по отношение на сигурността. Заедно с МВР разработихме проект и получихме финансиране от Правителството за създаване на мрежа, която да свърже всички наши локални центрове за видео наблюдение в един общ център и в същото време за разширение на видео наблюдението. До края на годината ние трябва да имаме единна система за сигурност, която да включва всички възможни камери за видео наблюдение, да могат да се наблюдават, както от СО, така и от МВР. Тази система ще остане и след европредседателството, т.е. това е една придобивка за града, стъпка в посока по-голяма сигурност, както на пътя така и в публичните пространства. 

Подготвяме и специално портфолио за делегациите за туристически обекти, за туристически маршрути. Надяваме се, че ще имат възможност и покрай сериозните срещи да разгледат града ни. Затова казвам, че българаското европредседателство е възможност за развитието на туризма, създаване на добра представа за нашия град и се надявам да представим заедно с Министерството на културата и една добра културна програма. СО чрез своите програми Европа, Култура и Културния календар се включваме като допълваща възможност за националната програма, която се разработва от  Министерството на културата. В същото време по време на Председателството благодарение на усилията на българския еврокомисар г-жа Мария Габриел ще се проведе и Дигиталната асамблея на Европа в София. Работим заедно, в координация. Това е една огромна възможност да покажем готовността и възможността на София за развитие на дигиталния сектор. Знаем, че София е един от градовете, който е в челни позиции по отношение на свързаност и стартиращи фирми в IT сектора, така че има какво да покажем, има какво да научим и се радвам и съм благодарна на г-жа Габриел, че София ще бъде домакин на тази асамблея, която да бъде също една крачка напред към превръщането на София в дигитална столица на новите пазари.

- През последните години Столична община разработва и реализира доста мащабни инфраструктурни обекти. Какво предвиждате за 2018 г. и какво бихте казали на всички граждани, които виждат тези обекти и имат своите забележки?

- През последните години успяхме да осигурим, да привлечем, да защитим инвестиции – както европейски, така и национални инвестиции от бюджета на СО, с които да решаваме натрупани през годините проблеми, но в същото време да можем да развиваме града си като модерен, зелен, иновативен град. Визията ни за развитие на града като зелен и иновативен град е безалтернативна. Трудно е обаче, защото едно е да споделяш ценности, а друго е след това да променяш, ако трябва и начина си на живот до някъде, за да може да се постигат тези цели. Затова съм много благодарна на гражданите на София, които в тези години проявиха и продължават да проявяват търпение по отношение на затрудненията, които неминуемо съпътстват всеки мащабен проект.  Такъв е проектът за метрото със строителството на нови 12 метростанции и безспорно той се приема добре от гражданите, но създава при строителството неудобство за движението. Такива са реконструкциите на ключовите улици и булеварди в града, реконструкциите на парковете и градините. Но в края на краищата хората видяха, че има смисъл, че когато проявяваме търпение – променяме града си към добро.

През следващата година продължаваме с ключови обекти, насочваме нашите усилия към подобряване на пешеходните пространства, на откритите зони на града. В следващата година предвиждаме да започнем цялостната реконструкция на ул. „Граф Игнатиев“, която ще превърнем изцяло в пешеходна зона със запазване на трамвайното движение и в същото време предвиждаме да започнем и реконструкцията на пространството около храм-паметника „Св. Ал. Невски“ заедно с част от бул. "Цар Освободител" пред Народното събрание със запазването на символа на София – жълтите павета.  Предвиждаме цялостна реконструкция на най-старата трамвайна линия в София – трамвайната линия по бул. Цар Борис III и в момента приключваме процедурата по закупуване на 13 нови трамвая, които именно ще се движат по обновената трамвайна линия на трамвай номер 5. Също така и реконструкция на трамвайната линия по ул. Каменоделска. Очакваме и старта на разширението на „Южната дъга“ от кв. Младост до АМ „ Тракия“. Това е отсечката, която остана от разширението и в която сега стават големи задръствания.  Разработваме проектите и правим отчужденията във връзка със връзките на Северна скоростна тангента с града. Това е друга наша задача, отново насочена към облекчаване на автомобилния трафик в центъра на града. 

Продължаваме и с инвестициите в зелената система – много важна наша задача. За следващата година предвиждаме да започнем цялостната реконструкция на Западен парк. Това е възможно благодарение на европейската солидарност. Средствата са по оперативна програма „Региони в растеж“. Това са част от големите обекти и безспорно много важна част от нашата задача – продължаваме с ремонт и цялостно изграждане на вътрешно квартални улици. Започнахме преди две години тази задача, тя е трудна, защото улиците са много и всички те са оставени 20-30 години без грижа. Това означава, че трябват наистина цялостни ремонти, но ще продължим и с текущото ремонтиране, така че да подобрим условията в кварталите, изграждането на детски площадки, говоря за всички квартали и всички райони на града, включително и крайните квартали.

-Станаха 10 години откакто България е член на ЕС. Какво според Вас Европа даде на София?

- Европа даде на София много. На първо място възможността да сме част от обединена Европа в истинския смисъл на думата, възможността софиянци, особено младите хора, да пътуват свободно, да избират свободно къде да получат своето образование и да се връщат, когато решат да прилагат тук своите способности. Аз винаги съм вярвала, че това ще се случи. Винаги съм вярвала, че най-важната придобивка от нашето членство в Европа е именно това – свободата. Свободата да избереш, свободата да се развиваш. Чрез много проекти, които не са инфраструктурни, ние успяхме да реализираме безкрайно ценни контакти с редица европейски градове. Имаме много добри контакти с Виена, с Париж, с Рим, Амстердам, Загреб, Любляна... Със сигурност ще пропусна някой от градовете. Системата за събиране и управление на отпадъци дължим на Женевския опит. Цветните решения в града ги научихме от Женева, след това вече имаме наш ноу-хау. Мои колеги вече вземат опита от София. Така че това е един непрекъснат диалог между градовете, който ни даде именно членството на България в Европейския съюз. 

И разбира се, хората очакват да чуят европейската солидарност и безвъзмездните средства, които ни позволиха да строим метро, да строим завод за управление на отпадъци, да санираме училища, да изграждаме улици, да реконструираме паркове. Сега вече ще имаме възможността да инвестираме в детски градини. Членството ни в ЕС е голяма възможност да се научим добре да управляваме средствата, добре да контролираме, защото безвъзмездните европейски средства не се получават просто така, те трябва да се заслужават, трябва да се отчитат. Отчетността е много строга и това ни учи как да работим и по нашите проекти.

- Кои са приоритетите в бюджет 2018 за София?

- Ще продължим с нашата най-важна задача – да развиваме града  като зелен и иновативен град, няма да се уморя да повтарям това, защото всичко трябва да бъде насочено в тази посока. Отново екология, зелени политики, транспорт, транспортна инфраструктура, образование, културно-историческо наследство. Много важна задача имаме през 2018 г. София ще бъде Европейска столица на спорта. Ние заслужихме тази титла благодарение на подкрепата на много изтъкнати, видни български спортисти, благодарение на Министерството на младежта и спорта, на подкрепата на европейските ни партньори, на личната подкрепа от страна на евродепутата Андрей Ковачев. Работим вече 3 години, за да се подготвим за тази възможност и следващата година ще реализираме програмата София 2018 – тя е свързана с подкрепа или по-скоро стимулиране на масовия спорт. Над 120 събития се финансират чрез фондацията София – Европейска столица на спорта и чрез бюджета на общината и много подкрепа от бизнеса. Така също и подкрепа от ММС, но и чрез инвестиции в спортна инфраструктура – продължаваме инвестициите в спортна инфраструктура, особено в строителството на спортни зали и физкултурни салони. 

- След 22:00 часа ще се пие ли бира в парка и ще има ли фойерверки?

Наредбата за обществения ред продължава да се обсъжда. До 3-ти ноември беше срокът, в който всеки гражданин или организация можеше да подава своето предложение или да дава своята оценка. Аз се радвам на бурните дискусии, защото това означава, че много хора се включват в темите. За мен е важно едно - така съм дала задачата на екипа - да се гарантира спокойствието и сигурността на гражданите. В същото време мерките, които се залагат, да могат да бъдат контролирани. Няма нищо по-лошо от това да заложиш една мярка, която няма как да бъде контролирана, защото след това тя има обратния ефект. Разбира се, не говорим за тотални забрани, а за ситуации, в които се пречи на останалите хора. 

- Голяма част от европейските граждани не знаят за какво се изразходват европейските средства и  по какъв начин. Затова, ние като домакин в София стартирахме европейската платформа на общините TheMayor.eu – платформата, която ще показва добри практики в европейските градове. Какво мислите за една такава платформа и смятате ли че трябва да се търсят повече инструменти така че европейските граждани да имат информираност как се изразходва европейския бюджет и как се изразходват европейските данъци?

Искам да поздравя платформата Kmeta.bg за инициативата, защото това е ваша инициатива и проект, който реализирахте. За мен той е изключително важен в много посоки. Разбира се, че е изключително важно европейските граждани, с чиито данъци се изпълняват проектите да знаят къде отиват техните средства. Има държави с по-голям принос, държави с по-малък принос, но всички граждани плащат за това. София е един от добрите примери за публичност по отношение на разходването на европейски средства.

Чрез платформата TheMayor.eu със съвременни дигитални средства тази информация може да стига много бързо до всеки. Затова е важно да има такива възможности. Но е важно и от друга гледна точка – когато говорим за нас - кметовете, за общините. Ще видим как някой кмет е решил проблем, който съществува и в нашия град. Няма да е толкова трудно и през платформата да се направи и контакта, за да не се налагат дълги пътувания или отсъствия от градовете, пък и разходване на допълнителни средства. Обикновено кметовете са отворени за общуване с колеги, стига да не ни карат да пътуваме много, защото обичаме да стоим по местата си. Поздравления още веднъж.

Коментари: 0