Ще строят лифт и ски писта в Слънчев бряг

Все още се търси финансиране за проекта

Ще строят лифт и ски писта в Слънчев бряг

Над курортния комплекс Слънчев бряг, в района на кулата "Еделвайс", ще изграждат кабинков лифт и ски писта. Това ще даде възможност на града да бъде посещаван и през зимата.

Според информация на „Дарик” идеята е възродена от общински съветници в Несебър. Проектът все още се изготвя, а местната власт тепърва ще търси финансиране за реализацията му.

Проучвания и опити за подобен проект в Сл. бряг започват още преди 30 години, но са преустановени заради тежки процедури, обясни Георги Николчев, председател на Асоциацията на собствениците в туризма.

Уникалността на лифта ще бъде връзката му с четири минерални извора, които на този етап са запечатани. Въжената линия ще тръгва от КПП Кошарица до заличеното през 1972 г. село Плазовец в Община Несебър.

Плазовец е на 13 км от най-големия курортен комплекс. Мястото е идеално за туризъм от различен характер - археологически, морски и дори зимен заради височината и добрите наклони. Това е едно от местата в Община Несебър с потенциал за развитие на вилно селище.

До селото, което се намира след Кошарица, се стига лесно заради пътя, който води към телевизионната кула. През летния сезон е изключително оживено, защото е включено в маршрута на джип сафаритата, които се организират за туристите от Слънчев бряг и водят до старинната крепост Калето, която според запознати е от времето на Древна Гърция, пише „Дарик”.

Коментари: 0