Швеция затяга мерките срещу Covid-19

В страната публичните събития се ограничават до 8 души

Швеция затяга мерките срещу Covid-19

Снимка: БТА

Швеция забрани публични събития на повече от осем души на едно място. Според правителството степента на спазване на препоръките на в Швеция срещу коронавируса е намаляла от пролетта насам и събиранията на публични места ще бъдат вече с лимит 8 души вместо досегашните 300.

Новият лимит е част от Закона за обществения ред и следователно е закон, а не препоръка като много от мерките на Швеция срещу коронавируса. Хората, които нарушават забраната, като организират по-големи събития, могат да бъдат глобявани или дори лишавани от свобода до шест месеца.

Промяната в закона ще влезе в сила на 24 ноември и първоначално ще се прилага в продължение на четири седмици.

Забраната се прилага за публични събития като концерти, представления и спортни мачове, но не и за места като училища или работни места или за частни събирания. Премиерът Стефан Льовен заяви, че "не можем да регулираме всяко обществено събиране", но призова хората да следват новият лимит при всякакви събития.

"Не трябва да има социални ситуации с повече от осем души, дори ако те не са официално засегнати от закона. Това е новата норма за цялото общество, за цяла Швеция. Не ходете на фитнес. Не ходете в библиотеката. Не вечеряйте навън. Не правете партита. Отменете ги", каза той.

Повече от осем души все още ще бъдат допускани в ресторанти едновременно (макар и не като част от същата група), но промяната означава, че ресторантите на практика няма да могат да бъдат домакини на музикални събития поради ограничението за осем души събития.

Тази нова промяна в закона последва съобщение миналата седмица, че Швеция ще забрани продажбата на алкохол в барове, ресторанти и кръчми след 22:00

Коментари: 0