Шведският съд отхвърли обжалване на Асандж

Създателят на WikiLeaks бягал от наказанието и трябвало лично да се яви пред следствието в Стокхолм

Никакъв разпит по Skype

Шведският съд отхвърли обжалване на Асандж
100 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Искът на основателя на сайта WikiLeaks Джулиан Асандж за отмяна на шведската заповед за ареста му за разпит, относно 6 сексуални престъпления, бе отхвърлен, информират световните медии.

Както е известно, австралиецът, който пребивава в посолството на Еквадор в Лондон, за да не бъде екстрадиран в Швеция, бе “задържан задочно” от Градския съд на Стокхолм през 2010 г. Шведските прокурори искат да разпитат Асандж относно обвинения в "изнасилване и сексуален тормоз" над две жени, когато той е пребивавал в страната.

Асандж обаче отрича за обвиненията, а в книгите за него, като тази на журналиста на британския The Guardian Люк Хардинг, се говори, че се е познавал с тези жени, но Асандж убеждавал колегите си, че „неговите фенки сами“ го подбуждали към действия и сега „искат да го натопят“.

„Апелативният съд в Стокхолм (АСС) отхвърля иска на Джулиан Асандж заповедта за неговото задържане да бъде отменена от градския съд”, се казва в съдебното решение. Освен тази от правосъдието на Кралство Швеция, срещу него е издадена и европейска заповед за арест. Основателят на WikiLeaks призова шведските прокурори да дойдат до Лондон, за да го разпитат или това да стане чрез видео връзка, но и това искане бе отхвърлено от Стокхолм.

Според съда, разпитите трябва да се проведат в Швеция, а и се налагало той да присъства лично поради „вероятността от възможно дело срещу него“. Там се казва, че фактът, че Асандж се намира в посолство и задържане под стража не е възможно в момента, не е достатъчен за преразглеждане на предишното решение. Той предполага, че шведските власти искат да го екстрадират в САЩ, където Генералната прокуратура да може да му предяви обвиненията си за разгласяване на секретни правителствени документи.

Според АСС обаче ставало дума за „престъпления от изключително тежък характер“. „Джулиан Асандж е заподозрян в престъпления от тежък характер и има риск той да се опита да избегне съдебно преследване и да не понесе наказание, ако се отмени заповедта за арестуването му“, мотивира се шведската „темида“. Според законодателството на скандинавската монархия „несъгласуваните действия в рамките на съгласуван сексуален контакт се приравняват към изнасилване“.

BBC News в тази връзка припомня, че и американският военнослужещ Челси (Брадли) Манинг е осъден на 35-години затвор за снабдяване на WikiLeaks със секретни документи. Публикациите на онлайн ресурса предизвикаха редица скандали в правителството на САЩ и в някои други страни, включително България.


Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

 

Подкрепи Economic.bg