Швеция спечели „Евровизия 2015“

Скандинавската държава записа 6-та победа в конкурса, изпадна в еуфория

Швеция спечели „Евровизия 2015“
292 ~ 2 мин. четене

Швеция спечели 60-тото юбилейно издание на песенния конкурс "Евровизия", предадоха световните агенции. Шведският певец Манс Зелмерльов с песента "Герои" ("Heroes") спечели още преди края на преброяването на гласовете, отбелязва AFP.

Руската изпълнителка Полина Гагарина с песента "Милион гласове" ("A million voices") остана на второ място. На трето място остана триото "Ил воло" от Италия. Младите тенори се представиха с песента "Голяма любов" (Grande amore).

Зелмерльов изпълни песента си на фона на черен екран с анимирани гноми, отбелязва Reuters. Изпълнението му помогна да спечели гласовете на телевизионните зрители в конкурса, в който участват представители на 27 страни. През 2012 г. отново спечели шведски изпълнител, отбелязва ТАСС.

Телевизионните зрители и националните журита дадоха на Зелмерльов най-големия брой гласове сред 27-те участници.

Поп-песента, с която той участва в конкурса, е вдъхновена от момче, помогнало му когато бил дете и срещал трудности да си намира приятели, съобщава ДПА.

Зелмерлов събра 365 точки, Гагарина 305, а италианското поп-оперно трио 292 точки. Победата на шведския изпълнител означава, че догодина конкурсът ще се състои в Швеция, отбелязва Associated Press.

Финалът на конкурса, състоял се на най-големия закрит стадион във Виена "Винер Щадтхале", беше открит с изпълнение на Виенския филхармоничен оркестър. 10 хил. души присъстваха на финала на конкурса в австрийската столица. Смята се, че предаването е било гледано от 100 млн. зрители, отбелязва ДПА.

Швеция изпадна във възторг при обявяването на победата на Зелмерльов на песенния конкурс "Евровизия 2015". Медиите излязоха със заглавия като "Благодаря!" и "Нашият герой!".

В нормално спокойната шведска столица Стокхолм победата беше отбелязана с фойерверки и клаксони. С шестата победа на "Евровизия" Швеция заема второ място сред страните, печелили най-много издания на конкурса – след Ирландия, която е записала 7 победи.

"Господи, колко горди ни прави той тази вечер!", възкликна коментаторка от шведската телевизия СВТ. "Невероятно съм щастлив! Това е сбъдната мечта", заяви самият победител, цитиран от СВТ. Хиляди го поздравиха в социалната мрежа Facebook.

28-годишният певец вече е любимец на шведите, които не се уморяват от неговия ентусиазъм и скромност. Шведските медии подчертават, че всички страни са дали точки за неговата изява.

За сравнение, руската изпълнителка Полина Гагарина не получи нито една точка от Литва и Сан Марино, припомня ТАСС.

Подкрепи Economic.bg