Сидеров и Чуколов осъдени на пробация и общественополезен труд

Съдът отхвърли второ споразумение с депутатите

Сидеров и Чуколов осъдени на пробация и общественополезен труд
196 ~ 2 мин. четене
Софийският градски съд (СГС) е одобрил споразумението между Волен Сидеров и Десислав Чуколов и прокуратурата за инцидента в НАТФИЗ от миналия октомври. След като двамата се признаха за виновни, те бяха осъдени на пробация и обществено полезен труд. Второто ще се осъществява чрез удържане на 13 процента от месечната заплата на депутатите. 

Сидеров бе осъден на девет месеца, а Чуколов на шест месеца пробация. Присъдите на двамата влизат в сила веднага, тоест, те вече се водят осъждани, предаде БНР. 

Същевременно друг състав на СГС не одобри споразумението между прокуратурата и Сидеров за хулиганска проява по време на протест пред парламента през 2013 г. Сидеров се признава за виновен за действията си пред Народното събрание, за които му е повдигнато обвинение за лека телесна повреда на полицай. За да откаже споразумението, съдът се мотивира, че Сидеров вече е постигнал друго споразумение за пробация по друго обвинение. 

Според съда предложеното наказание е твърде леко, тъй като за хулиганство се предвижда до пет години затвор, а за лека телесна повреда - до три. Освен това деянието е извършено от народен представител пред сградата на парламента.

Общото дело на Сидеров и Чуколов е за среднощното нахлуване в НАТФИЗ, където издирваха със снимка в ръка "закононарушител". Два дни по-късно – в нощта след първия тур на местните избори, те отново бяха в Академията, а посещението им там завърши с удар в лицето на Сидеров и няколкочасов престой на националиста в Първо РУП. 

Покрай тези случаи прокуратурата активира работата си по други хулигански прояви на лидера на "Атака". Така той беше обвинен заради стар инцидент в Батак от 2011-а и друг от 2013 година – от времето на антиправителствените протести "Орешарски". 
Подкрепи Economic.bg