Siemens откри първата по рода си „жива лаборатория“ в Европа

Целта е да се подпомогнат играчите от фармацевтичната, химическата и хранително-вкусовата промишленост

Siemens откри първата по рода си „жива лаборатория“ в Европа

Снимка: Siemens

812 ~ 3 мин. четене
Siemens откри във Виена първата по рода си „жива лаборатория“ за дигитализиране на биопроцеси в Европа, съобщиха от компанията. Целта е да се подпомогнат играчите от фармацевтичната, химическата и хранително-вкусовата промишленост. Конкуренцията в тези индустрии се увеличава рязко през последните години и в резултат тези отрасли търсят по-ефективни, по-евтини и по-висококачествени методи за производство на своите продукти. На фона на тази обстановка се появява и Living Lab на Siemens. 

Типичното за тези браншове е, че те произвеждат своите продукти въз основа на биопроцеси, като основният материал често е жива бактерия. За да подпомогне клиентите си от тези индустрии в създаването на по-качествени и по-ефективни процеси, Siemens откри във Виена първата по рода си „жива лаборатория” за 

В т.нар. Living Lab изследването и приложението се комбинират в реална среда, а индивидуалните биопроцеси за нуждите на клиентите могат да бъдат моделирани, симулирани и оптимизирани. Основата за това са данните и техният интелигентен анализ. Или, казано по-просто, физическият, чисто биологичен процес е точно възпроизведен чрез негов дигитален „близнак” от данни. Това го прави контролируем, повторяем и документируем, което, например, е основа за одобряването на лекарствата.

Дигитализацията е ключова за конкурентоспособността

В "живата лаборатория" за дигитализиране на биопроцесите изследователите тестват и разработват нови технологии и визионерски идеи в среда, максимално близка до реалната. В Австрия Siemens обедини своята международна експертиза в сферата на фармацевтичната, химическата и хранително-вкусовата промишленост. 

Разработването на нови продукти в т.нар. процесни индустрии е много сложно и скъпо, както и времеемко. Независимо дали става въпрос за лекарства, храни или химически продукти, трябва да бъдат спазени законовите условия и да бъдат изпълнени изискванията за високо качество. Досега тези критерии обикновено са били проверявани едва след производството в рамките на стандартизирани процедури. В случай на грешка обаче резултатът е, че цялата засегната партида не се допуска на пазара. Освен това често е трудно да се определи източникът на грешката – нещо, което би могло да причини повтарящи се загуби. 

Решението на този проблем е в цифровизацията на производствените процеси и съоръжения през целия им цикъл: от инженеринга през експлоатацията до текущата оптимизация. За целта е необходимо процесът да бъде следен чрез интелигентни технологии за измерване и автоматизация. Стотици данни се използват за извличане на правилните изводи с помощта на алгоритми и статистически модели. След това може да се пристъпи към активна намеса в текущия процес с цел неговата оптимизация.

Персонализирана медицина

Персонализираните лекарства биха могли да направят ефектите по-предсказуеми и да сведат до минимум страничните последици. Тенденцията към персонализирана медицина ще насърчи производството на малки серии в бъдеще. За производствените процеси това означава, че те трябва да станат значително по-гъвкави. Ключът към това е в дигитализацията и автоматизацията на съоръженията, което позволява бърза промяна на рецептите и последователността на процесите. Особено във фармацевтичната индустрия е важно да се следят в реално време изискванията за качество и критичните параметри на процеса по време на производството чрез технология за анализ. Ако възникнат отклонения, в бъдеще процесът може да бъде пренастроен с нововъведенията от биолабораторията на Siemens, без да се налага прекъсване на операцията. Предимството е, че контролът на качеството не се извършва първо върху крайния продукт, а вече е тестван по време на самия процес. Грешките могат да бъдат избегнати на ранен етап и партидите се освобождават по-бързо.
Подкрепи Economic.bg