Силен долар заради оптимизма след триумфа на Тръмп

Индустриалните метали са все така силни, начело на растежа с 3.6% беше медта

Силен долар заради оптимизма след триумфа на Тръмп
3761 ~ 2 мин. четене
При първата среща между сегашния президент Барак Обама и бъдещия Доналд Тръмп, бяха изоставени различията от миналото. Обама каза на своя наследник, че ако успее то и САЩ ще успее.

Междувременно управителя на Федералния резерв в Сент Луис Джеймс Булард заяви, че победата на републиканеца може да отмени сегашния график за промени на монетарната политика, което би довело до потенциални ползи за икономиката. Булард вижда ползи и в регулаторните реформи и усилването на растежа чрез нови инфраструктурни разходи. Булард завърши, че критиката на Тръмп към Фед, нито пък потенциалната валутна война с Китай ще променят драматично американската монетарна политика.

Великобритания ще премине през март към измервания на инфлацията включващи цените на имотите като предпочитан измерител на потребителските цени. Това увеличава шансовете централната банка да промени целите на инфлацията. В момента те са 2% и се измерват чрез индекса на потребителските цени.
Членът на управителния съвет на ЕЦБ Йенс Вайдман заяви, че след Брексит и американските избори се увеличават въпросителните около протекционизма и изолацията, които ще определят бъдещата политика и на еврозоната.

След големия обрат на пазарите в деня на изборите, долара е все така силно търсен. В момента доларовия индекс доближи нивата от 100, а основната валута, която се наблюдава е йената.

Долар/йена пробива важни нива и се опитва да затвори над 200-дневната пълзяща средна на 106.87. Някои фондове преминаха и на дълги позиции очакващи нива над 110.

Единствената валута, която се движеше обратно на тренда е паунда. Паунд/долар растеше, но това се дължеше на низходящия натиск в евро/паунд, което падна близо до 100-дневната пълзяща средна на 0.8618.

Треската при лихвите продължи

Треската при лихвите продължи и вчера при надеждите за увеличени фискални стимули при управлението на Тръмп. Доходността по двегодишните облигации скочи с 2.5 базови пункта до 0.903%. Тази по десет годишните нарасна с 9.1 базови пункта до 2.141%.

Доходността на облигациите в еврозоната продължи да расте следвайки спринта на американската. Доходността при десет годишните английски облигации скочи с 8.5 базови пункта до 1.339%, а при десет годишните германски със 7.1 базови пункта до 0.271%.

Оптимизма около Тръмп навреди на златото


Спекулациите за по-добра икономика и нови фискални политики при Тръмп сринаха златото. По-силният долар и умерените изказвания на Тръмп продължават да подкрепят рисковите покупки. Жълтият метал тества ключовата подкрепа при 1250 долара.


Индустриалните метали са все така силни. Начело на растежа с 3.6% беше медта.

Цената на петрола падна, след като ръста на предлагането отново стана централна тема. Понижението може да продължи освен ако ОПЕК не предприеме драстични мерки по намаление на производството. Министъра на петрола от Иран Намдар Зангенех изрази оптимизъм, че на срещата във Виена ще се постигне споразумение.

Рекордно затваряне на Дау Джоунс

Дау Джоунс затвори на рекордно високи нива при продължението на ралито след победата на Тръмп. Индекса нарасна с 218.9 пункта до 18 807.88.

Европейските индекси завършиха с минимални загуби след зиг-заг сесия, тъй като еуфорията от изборите в САЩ започна да отшумява.

Във Великобритания FTSE 100 загуби 1.2% до 6827.98.
Подкрепи Economic.bg