Силициевата долина стиска палци за Байдън въпреки успехите си при Тръмп

Технологичните лидери изглеждат нетърпеливи за промяна

Силициевата долина стиска палци за Байдън въпреки успехите си при Тръмп

Снимка: Unsplash

Докато Съединените щати тръпнат в очакване на финалните резултати от надпреварата за президентския пост, "корпоративна Америка" гледа още по-внимателно към развоя от изборите. Особено много това важи за Силициевата долина.

Намиращите се там технологични гиганти бяха сред останалите големи компании, които се възползваха от намаляването на корпоративния данък по времето на Доналд Тръмп. Това донякъде им помогна да увеличат печалбите си, но други политики и действия на държавния глава им се отразиха негативно, пише CNN в свой анализ.

Тръмп например започна търговска война с Китай и създаде огромна несигурност за технологичните вериги за доставки. Той ограничи ключови работни визови програми, на които тези фирми разчитат за наемането на квалифицирани чуждестранни работници. По време на неговия мандат се затегна и регулаторната примка, като неотдавна Министерство на правосъдието стартира антитръстово дело срещу Google. Що се отнася до самия президент, той се изправи с остри критики срещу социалните мрежи, като ги обвини в цензура и пристрастия.

Интересното е, че всички тези проблеми не спряха стремглавия растеж на технологичните гиганти. „Великолепната седморка“ – Apple, Amazon, Microsoft, Google, Facebook, Tesla и Netflix – вече струва близо 8 трлн. долара. За сравнение в деня след миналите избори за президент в САЩ през 2016 г. пазарната им оценка се равняваше на 2.4 трлн. долара.

И все пак, технологичните лидери може би са нетърпеливи за промяна.

Мисля, че трябва да разграничим представянето на акциите от предизвикателствата пред компаниите“, коментира анализаторът от DA Davidson Том Форте.

Променящата се позиция на Америка в света е друга причина, която може да застраши успеха на технологичните гиганти, обяснява Марк Лемли, професор в Станфордското юридическо училище и директор на Станфордската програма по право, наука и технологии. Той коментира дълго градения имидж на Силициевата долина като място, където най-талантливите технологични и научни кадри искат да отидат. Към днешна дата обаче са налице пречки пред имиграцията.

Надеждите са, че Джо Байдън може да върне от отнетия блясък на региона. Хора от индустрията хвалят и избора за вицепрезидент на демократите, тъй като Камала Харис има опит в работата по технологични въпроси. Показателно е, че служители от Amazon, Google, Facebook и Apple са дарили три пъти повече за кампанията на Байдън през юли, отколкото за тази на Тръмп.

Като цяло корпоративните лидери в Америка предпочитат демократа. Въпреки риска от повишаване на корпоративните данъци и регулаторните рестрикции, те гледат на него като на човек с по-предсказуемо поведение. А спокойният бизнес климат е сред най-важните неща.

Коментари: 0