Симеонов: Има картел в цените на горивата в България

Така ще бъде разбит един съществуващ от десетилетия монопол на производството и на разпространението на горива в България

Симеонов: Има картел в цените на горивата в България

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

3305 ~ 1 мин. четене

Картел между големите вериги бензиностанции има, заговор има, в това няма никакво съмнение. Това заяви по „Нова телевизия“ днес вицепремиерът Валери Симеонов.

„Всеки знае, че има заговор между големите вериги като „Лукойл“, ОМВ, „Петрол“, „Шел“, всеки в България знае, че такъв заговор има. Няма логично обяснение във всички тези вериги цената на горивата да се различава с 1-2 ст.,“ каза още той.

На въпроса защо Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не успява да открие такъв, вицепремиерът не отговори.

По думите му това е много добър ход от страна на държавата и той приветства инициативата на финансовия министър Владислав Горанов.

„Така ще бъде разбит един съществуващ от десетилетия монопол на производството и на разпространението на горива в България. Той беше изцяло в ръцете на небезизвестния Валентин Златев, който премина през всички правителства безпроблемно.“

Няма лошо държавата да участва на пазара, независимо на кой пазар, каза Симеонов. Това участие на пазара на горива в България ще бъде малко участие, то обаче ще бъде много знаково и много важно и ще доведе до понижаване на цените. „В България цените от доста време са много високи, по-високи от тези в Македония, където се продава същия бензин и дизел, който се произвежда в рафинерията на „Лукойл“ в Бургас“.

Коментари: 0