„Син Карс“ ще търси 20 млн. лв. от борсата за разширяване на производството

Собственикът на компанията Росен Даскалов иска да произвежда между 30 и 40 малки градски електромобила на ден

„Син Карс“ ще търси 20 млн. лв. от борсата за разширяване на производството
Български производител на състезателни автомобили „Син Карс интернешънъл“ ЕООД планира да пусне акции на борсата, а с набрания капитал ще финансира разширяването си на пазара на електрически автомобили. Това обяви собственикът на компанията Росен Даскалов в интервю за Bloomberg. Той се надява IPO-то да е успешно и да успее да набере около 20 млн. лв. от пазара.

„Нашата цел е да продаваме многофункционален малък градски автомобил, който може да се използва за куриерски доставки, таксиметрови услуги и транспортиране“, каза Даскалов. „Европейските градове се нуждаят от този вид транспорт. Градските центрове скоро ще бъдат затворени за дизелови автомобили. Китай е далеч, а ние можем да предложим по-добро качество“, добави той.

Даскалов, второ поколение автомобилен състезател, планира да предложи около 40% от акциите си в компанията. Парите ще бъдат вложени в производствена линия за малки, напълно електрически автомобили.

„Син Карс“ очаква продажбите да достигнат 2.3 млн. долара тази година и да произведе около 50 персонализирани състезателни автомобила за клиенти в САЩ, Южна Америка и Австралия.

Производителят се бори с конкуренцията на утвърдени марки като Porsche, Aston Martin и Maserati.
„Син Карс“, създадена преди пет години, представи на автомобилното изложение в Женева през март своя изцяло електрически градски автомобил S1 с начална цена от 40 000 евро.

„Междуградското пътуване с електрически автомобили, дори и с изчислен диапазон от 500 километра, може да бъде предизвикателство, тъй като все още няма надеждна мрежа от зареждащи станции в повечето европейски държави“, казва Даскалов. Според него обаче има пазарна ниша за малки електрически градски автомобили, където по-ниската скорост и по-кратките разстояния позволяват по-ниски производствени разходи.

Приспособяемото шаси на „Син Карс“ - L-City, ще бъде представено в Женева през следващата година. То ще може да се използва за различни модификации на електрически автомобили - от малки товарни камиони до леки автомобили.

Производствената линия L-City е проектирана с годишен капацитет от около 20 000 автомобила, които са насочени към европейския пазар. Началото на серийното производство е планирано за 2020 г.

„Моята мечта е да направя 30-40 коли на ден, което е реалистично за пазара, на който сме съсредоточени - големите градове в Европа“, каза той.
Коментари: 0