Сириза подготвя първите си закони

По думите на Алексис Ципрас, първите реформи ще носят отличителния белег на партията и ще противодействат на хуманитарната криза.

Сириза подготвя първите си закони
148 ~ 1 мин. четене
Автор: Ивайла Раденкова
Премиерът на Гърция Алексис Ципрас поясни, че кабинетът иска да осигури безплатно електричество за 300 хиляди семейства и нова програма за жилищно настаняване на 30 хиляди души, съобщи агенция Фокус. Третият закон, който ще бъде внесен за гласуване в парламента, ще се опита да подобри домакинствата, като помогне за изплащането на просрочените данъчни задължения. Идеята е държавната хазна да събере част от 76-те милиарда евро, които гражданите дължат на държавата.

В момента бюджета на ЕС страда от финансов недостиг, които значително нараства в последните три месеца. Държавата отбелязва спад в икономическия си растеж след образувалата се икономическа несигурност през декември.

Безпокойствието на гърците също нараства ако се съди по тегленето на влоговете от банките. През януари са били изтеглени 12,2 милиарда евро, след като през декември са били 4,1.  С изтеглянето на тази значителна сума ( близо 16 милиарда евро) само за два месеца, депозитите са стигнали до най-ниското ниво за страната от 2005г. Това изтичане на средства усложнява задачата на банките. Паниката бе овладяна след подписването на компромиса с кредиторите на Гърция на 20 февруари, след като еврогрупата се съгласи да удължи помощната програма с 4 месеца.

Въпреки това дадената възможност не прикрива дълбокото недоверие на Германия към Ципрас. Гръцкият премиер успя да спечели неприязънта и на Испания и Португалия, след като обвини двете държави, че са се обърнали срещу Гърция, подпомагайки настоящата финансовата нестабилност.
Коментари: 0