Сирма разработи чатбот за банкови услуги

WitBank може да комуникира автоматично с клиентите

Сирма разработи чатбот за банкови услуги

Компанията за банкови и финансови технологии "Сирма Бизнес Консултинг" АД (СирмаБК) разработи чатбот (chatbot) за банкови услуги. WitBank е интелигентна програма, която може да комуникира с клиентите на банките чрез стандартните онлайн канали за съобщения (Skype, Facebook, Viber и др.), предоставяйки им лесен достъп до информация и услуги. 

Едно от предимствата на чатботът е,  че не се ограничава до определен чат канал и покрива всички широко познати канали, използвани от потребителите. В своята стратегия компанията предвижда да интегрира работата на WitBank с голяма част от разработените от нея продукти като SCARDS (система за управление на карти) и WeBank (система за многоканални услуги за крайни клиенти).

Чатботовете навлизат изключително бързо в банковата сфера през последните месеци и все повече банки от Америка до Азия въвеждат такива приложения. Очакванията са много скоро те да автоматизират голяма част от ежедневните задачи в този сегмент. За клиентите на банките това означава, че ще могат да извършват плащания или други банкови услуги много по-лесно и удобно, чрез обикновена комуникация в предпочитания от тях онлайн канал, с който са свикнали. Без да се налага да отварят съответната платформа за онлайн банкиране. Достъпът, разбира се, ще се осъществява след съответната оторизация и е напълно защитен.

Другите предимства на WitBank са многоплатформеност (достъпен е за всички актуални операционни системи и размери на екрана), лесна и бърза употреба и не е необходимо клиентът да инсталира отделно приложение или да ползва определен потребителски интерфейс. Внедряването и интеграцията му са достъпни, като амбицията на компанията е в близко бъдеще да предоставя решението като стандартна функционалност за своите продукти.

Новият чатбот се тества в момента и в началото на 2017 г. се очаква да заработи при първия клиент на СирмаБК. Компанията планира да го предлага на банки и други организации, както в България, така и в чужбина, под формата на white label, брандирано от тях. 

„Сирма Бизнес Консултинг“ АД е част от „Сирма Груп Холдинг“ АД, която наскоро успешно приключи кампанията си за първоначално публично предлагане (IPO) на Българската фондова борса (БФБ-София).

Коментари: 0