Байдън: След 100 дни Америка ще забрави за COVID

Новоизбраният президент на САЩ представи нов план за действие в борбата с пандемията

Байдън: След 100 дни Америка ще забрави за COVID

Снимка: БТА

4430 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън представи план, чрез който ще овладее пандемията от коронавирус в страната. Той заяви, че са необходими 100 дни, за да започне новото начало за Америка, предава Reuters.

„Още през първите ми дни, когато встъпя в длъжност, моята администрация ще осигури ваксинация за 100 милиона души и така до седмици ще бъде ваксинирана цяла Америка“, заяви Байдън по време на официална среща.

В планът е включено и отварянето на учебните заведения и голяма част от магазините, които в момента са затворени. Той призова гражданите да бъдат отговорни и да носят маска или друго предпазно средство, когато са на публични или затворени пространства 100 дни – „това ще ни помогне да овладеем тази криза и след 100 дни ще забравим за нея“.

На срещата Джо Байдън заяви, че се нуждае от подкрепата на Конгреса, за да бъде финансира изцяло доставката на ваксини, които да достигнат до всички краища на Съединените щати.

 „Каквато и да е вашата политика или гледна точка, „маскирайте“ се за 100 дни и да преборим заедно болестта“, призова Байдън.

Ефективността на ваксините би помогнала на администрацията на новият президент, да насочи вниманието си към лечението на американската икономика, според финансови анализатори.

От Американската администрация по храните и лекарствата заявиха, че не повдигат нови въпроси относно безопасността или ефективността на ваксината на Pfizer/BionTech. Това дава лъч надежда за първата икономика в света, че скоро може и да започне да се съвзема.

Джо Байдън номинира за свои министър на здравеопазването и човешките услуги генералният прокурор на Калифорния Ксавие Бесера. Останалите съветници, които ще бъдат до него в борбата с пандемията са: д-р Рошел Валенски, шеф по инфекциозни болести в главната болницата на Бостън, Д-р Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергия и инфекциозни болести и д-р Вивек Мърти, бивш генерален хирург.

Подкрепи Economic.bg