Toyota пуска нов изцяло водороден модел

Автомобилът от модела Mirai ще бъде пуснат за масова продажба и цели значително намаляване на вредните емисии

Toyota пуска нов изцяло водороден модел

Снимка: Pixabay

1604 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Японският автомобилен гигант Toyota Motor Corp пусна нов модел на пазара от линията си Mirai, който ще се задвижва изцяло от водород, пише Reuters. От компанията заявиха, че той ще бъде предназначен за масово ползване, като по този начин се стремят да наложат една технологична култура за нулеви вредни емисии.

Toyota не успя да спечели много симпатизанти с предишните модели от линията, задвижвани от горивни клетки (FCV), въпреки подкрепата на японското правителство.

„Новият Mirai ще послужи като нова отправна точка за създаването на едно общество на бъдещето, което ще е основано на водород“, заявиха представители на марката. Те поясниха, че автомобилът ще струва около 5 милиона йени (48 000 долара), което е приблизително колкото предишните модели.

До септември тази година Toyota продаде малко над 11 хил. от първото поколение на Mirai, след почти шест години от представянето му. Въпреки слабото търсене от компания заявиха, че това е технологията на бъдещето и няма да спрат опитите за нейното усъвършенстване.

Голяма част от другите автомобилни производители се отказаха да развиват тази линия на FCV, след като електрическите превозни средства се наложиха по цял свят.

„Именно това е причината Toyota да продължава борбата, защото тази ниша остава свободна“, споделят нейни представители.

Подкрепи Economic.bg