След два дни обсъждане депутатите приеха актуализацията на здравния бюджет

Вчера партиите на протеста се обединиха срещу БСП, ГЕРБ и ДПС, обвинявайки и в задкулисни игри в полза на статуквото

След два дни обсъждане депутатите приеха актуализацията на здравния бюджет

Снимка: БТА

952 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

След като не успяха вчера заради процедурни хватки, хаос и политически нападки, днес депутатите от 46-ото Народно събрание най-после приеха актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Законодателния процес дори успя да обедини т.нар. партии на протеста. Късно вчера те дадоха общ брифинг, за да заявят, че ГЕРБ, БСП и ДПС действат в синхрон и бавят приемането на бюджета на Касата, за да няма време да се приемат промените в Закона за съдебната власт в този парламент.

Вчера трите партии напуснаха залата и се наложи днес да има извънредно заседание, на което едва преди минути беше сложен край на процеса по приемане на актуализацията на бюджета на НЗОК. Но само за да стартира веднага след това обсъждането на второ четене на държавния бюджет.

В крайна сметка депутатите днес разгледаха на трето четене в бюджетната комисия някои от параметрите, а малко след 16.00 ч. одобриха и в зала допълнителните средства, необходими за справянето с новата вълна на COVID-19, която залива България в момента. Въпреки повечето разходи, в крайна сметка бюджетът на НЗОК е планиран да бъде балансиран, т.е. приходите и трансферите да са равни на разходите. Бяха отхвърлени допълнителните искания на пари, с които ГЕРБ, БСП и ДПС искаха „да взривят“ бюджета.

В крайна сметка здравната финансова рамка бе увеличена със 105 млн. лв. Депутатите одобриха приходи и трансфери по актуализирания бюджет на Касата от 5.446 млн. лв. и също толкова разходи.

Подкрепи Economic.bg