Слави Трифонов сменя името на партията си

Цветовете в логото също ще бъдат сменени след окончателния отказ на съда да регистрира новата политическа формация

Слави Трифонов сменя името на партията си
5434 ~ 1 мин. четене

Слави Трифонов ще промени името на партията, която учредява, обяви самият той чрез публикация в социалните мрежи. Това се случи минути, след като Върховният касационен съд (ВКС) - последната инстанция - окончателно отказа регистрацията на „Няма такава държава“. Решението на тричленния състав на ВКС не подлежи на обжалване.

"Важно е съдържанието, а не опаковката", заявява Слави Трифонов в изказването си и обяви, че новото име е "Има такъв народ".

Причината за отказа от регистрация на ВКС, подобно на Софийския градски съд (СГС), освен името на партията, е и логото, където присъстват цветовете на българското знаме, които според съда противоречат на чл. 5 от Закона за политическите партии, който гласи "политическите партии не могат да използват в своите символи герба или знамето на Република България или на чужда държава, както и религиозни знаци или изображения".

"Прието е, че символът на партията по начина на словесното му описание в Устава ѝ – „отворена човешка длан в син цвят, в която са интегрирани цветовете бяло, зелено, червено“, допълнително изяснен с негово графично изображение, не опровергава породеното от вида му съмнение, че е използвано националното знаме", твърди ВКС.

Партията "Няма такава държава" бе учредена на 5 октомври 2019 г., а месец по-късно бяха подадени и документите за регистрацията ѝ в Софийския градски съд.

Коментари: 0