Слави Трифонов сменя името на партията си

Цветовете в логото също ще бъдат сменени след окончателния отказ на съда да регистрира новата политическа формация

Слави Трифонов сменя името на партията си

Слави Трифонов ще промени името на партията, която учредява, обяви самият той чрез публикация в социалните мрежи. Това се случи минути, след като Върховният касационен съд (ВКС) - последната инстанция - окончателно отказа регистрацията на „Няма такава държава“. Решението на тричленния състав на ВКС не подлежи на обжалване.

"Важно е съдържанието, а не опаковката", заявява Слави Трифонов в изказването си и обяви, че новото име е "Има такъв народ".

Причината за отказа от регистрация на ВКС, подобно на Софийския градски съд (СГС), освен името на партията, е и логото, където присъстват цветовете на българското знаме, които според съда противоречат на чл. 5 от Закона за политическите партии, който гласи "политическите партии не могат да използват в своите символи герба или знамето на Република България или на чужда държава, както и религиозни знаци или изображения".

"Прието е, че символът на партията по начина на словесното му описание в Устава ѝ – „отворена човешка длан в син цвят, в която са интегрирани цветовете бяло, зелено, червено“, допълнително изяснен с негово графично изображение, не опровергава породеното от вида му съмнение, че е използвано националното знаме", твърди ВКС.

Партията "Няма такава държава" бе учредена на 5 октомври 2019 г., а месец по-късно бяха подадени и документите за регистрацията ѝ в Софийския градски съд.

Коментари: 0