След разпореждане на Борисов: НАП проверява сделката за ЧЕЗ

От приходната агенция не са коментирали дали има запори върху сметки или имущество на Гинка Върбакова и съпруга ѝ Славчо

След разпореждане на Борисов: НАП проверява сделката за ЧЕЗ
500 ~ 1 мин. четене
Данъчните проверяват сделката между ЧЕЗ и "Инерком България", съобщи БНР, като се позовава на информация от Националната агенция за приходите (НАП). От там не са дали по-детайлна информация какво точно ще проверяват – дейността на купувача „Инерком“, продавачът или източникът на финансирането на сделката.

От НАП не са коментирали и дали има запори върху сметки или имущество на собственика на "Инерком" Гинка Върбакова и съпруга ѝ Славчо Върбаков.

Информацията за проверката идва два дни, след като премиерът Бойко Борисов обяви публично, че ще възложи на ДАНС и НАП да направят пълна проверка на сделката по продажбата на електроразпределителното дружество ЧЕЗ, както и на дружеството купувач - "Инерком България".
Тази сутрин едноличният собственик на капитала на „Инерком България“ Гинка Върбакова заяви в интервю за Nova, че финансирането ще дойде от „международна банка“, работеща в България. Законът обаче не позволява български банки да отпускат кредит на една фирма по-голям от 10% от капитала на съответната банка. Ако са група фирми, ограничението е до 25%.

Върбакова беше категорична, че сделката няма да се кредитира от офшорни компании, каквато информация бе изнесена в чешки медии. Но няма банка в България, която да има такъв капитал, че да и позволи да кредитира с 640 млн. лв. фирмата „Инерком България“, колкото е цената по сделката, без да наруши законовото ограничение.
Подкрепи Economic.bg