След шест часа: Путин и Ердоган постигнаха споразумение за Идлиб

От 6 март влиза в сила примирие

След шест часа: Путин и Ердоган постигнаха споразумение за Идлиб

Снимка: БТА

10010 ~ 1 мин. четене

Руският президент Владимир Путин и турския президент Реджеп Ердоган постигнаха споразумение след близо шест часа преговори. От 6 март влиза в сила примирие в Идлиб. Това стана ясно след срещата между президента на Турция Реджеп Таийп Ердоиган и руския му колега Владимир Путин в Москва, съобщава ТАСС.

„Не винаги сме съгласни с нашите турски партньори в нашите оценки за случващото се в Сирия, но все пак успяхме да намерим обща позиция по възникналите спорни въпроси и да стигнем до приемливи решения. Това се случи този път“, каза Путин.

Контактът между лидерите на Руската федерация и Турция ни позволява да намерим общи подходи за решаване на международни проблеми, отбеляза руският лидер. Според Владимир Путин постигнатото споразумение между Турция и Русия ще сложи край на страданията в Сирия.

„Надявам се, че това споразумение ще послужи като добра основа за прекратяване на военните действия в зоната на деескалация на Идлиб, ще сложи край на страданията на цивилното население и нарастващата хуманитарна криза и ще създадат условия за продължаване на мирния процес в Сирийската арабска република между всички конфликтни страни“, каза той. Преговорите с Ердоган не бяха лесни, но завършиха положително, добави Путин.

Коментари: 0