След срещата с Янев пътните строители спират протестите

Работна група ще търси решение за неизплатените около 800 млн. лв., които АПИ дължи на пътните фирми

След срещата с Янев пътните строители спират протестите

Снимка: БТА

2651 ~ 2 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Работна група ще трябва да намери решение за неизплатените пари, които Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) дължи на строителните фирми за ремонт и поддръжка на пътната мрежа. В групата ще влязат експерти от ведомствата и представители на Българската браншова камара „Пътища”. Председателят ѝ Стефан Чайков заяви, че ще призове членуващите фирми да преустановят протестните действия.

Това стана ясно след проведена среща между служебния премиер Стефан Янев, регионалния министър Виолета Комитова, новият финансов министър Валери Белчев и представителите на браншовата камара.

Преди срещата Янев заяви, че в бранша има системни проблеми, които трябва да бъдат решени.

Вече няма риск за зимното поддържане на пътищата, след като при актуализацията на бюджета бяха осигурени 100 млн. лв. Новият финансов министър Валери Белчев заяви, че този краткосрочен проблем е намерил решение.

Удовлетворени сме, че диалогът продължава. Работната група ще търси решение за формата, по която да бъде реализирано плащането на извършени дейности по договорите“, коментира председателят на браншовата камара.

Регионалният министър Комитова заяви, че именно заради проблема с неизплатените около 800 млн. лв. на пътните фирми, ресорното министерство, както и бившият финансов министър Асен Василев са искали санкция от парламента, която да позволи разплащането. Това обаче не се случи. Депутатите от 46-ото НС са одобрили единствено средствата за зимното почистване. За да се намали напрежението между компаниите и ведомството, Комитова поиска в бюджета за 2022 г. да бъдат заложени 1.5 млрд. лв. – толкова, колкото са харчени през последни 4 години. По-голяма част от парите са били осигурявани с постановления на Министерски съвет, а пътната агенция е надскачала в пъти предвидения си годишен бюджет.

Така всички ще имаме спокойствие и сигурност, че ще има средства за ремонт и поддържане на пътища, без значение кой е на власт и коя партия е спечелила изборите“, заяви Комитова.

По данни на браншовата камара 222 млн. лв. са фактурирани, но неизплатени. Още около 647 млн. са сертифицираните, но нефактурирани дейности към днешна дата. Финансовият министър Белчев заяви, че през следващите 2 седмици работната група трябва да стигне до решение за срока, в който ще бъдат изплатени парите.

Подкрепи Economic.bg