Кой е Джо Байдън - новият президент на САЩ

Той обеща, че ще надгради наследството на Барак Обама, на когото той беше вицепрезидент

Кой е Джо Байдън - новият президент на САЩ

Снимка: БТА

7206 ~ 2 мин. четене

Демократът Джо Байдън е новият президент на САЩ, като до успеха си стигна, след като спечели повече гласове от всеки друг кандидат за президент в американската история. Той също така осъществи няколко обрата, изглеждащи немислими.

Начело на най-голямата икономика в света

Решаващите гласове дойдоха от щатовете Мичиган, Аризона, а там, където допреди ден Доналд Тръмп се чувстваше сигурен - Пенсилвания и Джорджия, в крайна сметка гласуваха за Байдън. Демократическият кандидат спечели благодарение на вота по пощата, чието броене забави цялостния процес.

Байдън се стреми към президентската номинация на демократите от повече от 30 години и се е кандидатирал за Белия дом общо три пъти. За пръв път влиза в надпревара за държавен глава през 1988 г., след това през 2008 г., преди да дойде третият му опит - с кампанията му за изборите през настоящата 2020 г.

Опит на политическата сцена

По време на предизборната кампания Джо Байдън обеща, че ще надгради наследството на Барак Обама, на когото той беше вицепрезидент, и ще обедини нацията в „едни несигурни времена“. Демократът е част от обществения живот на страната от около половин век. Той е и бивш сенатор от Делауер.

Спечелилият първичните избори на Демократическата партия през 2008 г. сенатор от щата Илинойс Барак Обама го избира за кандидат-вицепрезидент на 22 август 2008 г. На 4 ноември 2008 г. тандемът Обама/Байдън убедително спечели изборите срещу опонентите от Републиканската партия МакКейн/Пейлин. Встъпвайки в длъжност на 20 януари 2009 г., Байдън става първият вицепрезидент католик и първият от щата Делауеър.

Това ли беше всичко

Според мнозина истинската битка тепърва започва. Преди месец Елена Поптодорова, бивш посланик на България във Вашингтон, сподели пред economic.bg опасенията си, че Тръмп никога няма да признае поражение. Още преди официалните резултати, щабът на Тръмп вече подаде жалби срещу преброяването на гласовете в три ключови щати – Мичиган, Пенсилвания и Джорджия, с твърдението, че на негови наблюдатели не е бил осигурен достъп. В края на миналия месец пък републиканецът не даде ясен отговор дали ако загуби изборите, ще сдаде властта.

Подкрепи Economic.bg