Смартфон доставките в Китай удариха шестгодишно дъно

Очаква се, че дори местни производители ще вдигнат цените си в търсене на по-високи маржове

Смартфон доставките в Китай удариха шестгодишно дъно

Снимка: Pexels

Доставките на смартфони в Китай през февруари са достигнали най-ниските си нива от шест години насам, сочат данни за пазара, цитирани от Reuters. От тях става ясно, че потребителите продължават да отлагат покупката на нов телефон на фона на забавяща се икономика. 

Доставките на най-големия смартфон пазар за периода възлизат на 14.5 млн. бройки, което с 19.9% по-малко на годишна база, сочат данните на Китайската академия за информационни и комуникационни технологии, свързан с държавата изследователски институт.  

Това е най-ниското ниво на доставки от февруари 2013 г., когато те са възлизали на 20.07 млн. бройки. 

Като цяло потребителските покупки по традиция се забавят през февруари, тъй като в Китай по това време се празнува Лунната нова година и периодът се характеризира като типично семеен. Въпреки това тазгодишните доставки са паднали повече от обичайно заради забавящата се икономика, повлияна от изострените китайско-американски търговски отношения. Войната между двете най-големи икономики в света се отразява и на други места. 

Apple вече посочи забавянето на китайската икономика като основна причина за влошаващите се резултати при търсенето на нейните iPhone модели. Компанията от няколко месеца е застигната от негативни резултати, отразили се на доверието на инвеститорите и пазарната ѝ капитализация. В опит да обърне тенденциите американският гигант дори обедини усилия с местни китайски банки, за да предложи безлихвени кредити на потенциалните клиенти. Няколко търговци на дребно пък не еднократно обявяваха намаления в цените на iPhone. 

Очакванията обаче продължават да са негативни. Продажбите на смартфони вероятно ще останат слаби. Това пък кара дори местни играчи като Huawei да предприемат нетипичен досега ход и да лансират по-скъпи модели, за да постигнат по-високи маржове. 

Коментари: 0