Сметната палата ще проверява поръчка на спортното министерство

Служебният министър обяви, че договорите за строеж на физкултурни салони са изцяло в полза на фирмите изпълнители

Сметната палата ще проверява поръчка на спортното министерство

Снимка: БТА

576 ~ 1 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Сметната палата ще проверява Министерство на младежта и спорта заради обществена поръчка на стойност 25 млн. лв. за изграждане и реконструкция на физкултурни салони. Това съобщи служебният ресорен министър Андрей Кузманов на брифинг. Проверката ще започне още тази седмица.

Средствата са отпуснати с решение на Министерски съвет от февруари 2020 г., но всичките 26 договора са подписани през декември. Това по думите на Кузманов е съмнително. Общата стойност на сключените договори е около 22 млн. лв. Прави впечатление, че и в повечето дружества (ДЗЗД) участват едни и същи фирми, и то в различни региони у нас.

Всички договори предвиждат поетапно плащане, но според Кузманов парите са изплатени на 100% авансово. Трябвало е да бъдат обезпечени със застрахователни полица, но в същия ден на подписването е имало и анекс към договорите, без да бъде приложена полицата.

„Ако държавата загуби, няма как да си вземе парите от застрахователя. Брутално“, коментира Кузманов. Той допълни, че е изпратено официално писмо до всички фирми, като е изискана информация на какъв етап са проектите. Някои са отговорили, а други – не. От получените отговори става ясно, че по някои договори ще трябва да бъде направено допълнително плащане за дейности, които не са заложени в първоначалните договори. Други фирми чакат разрешение за строеж или съгласуване на проекти с общините.

По думите на Кузманов няма възложен надзор и контрол. "Всички констатирани нарушения са подадени към компетентните органи", заяви той.

Подкрепи Economic.bg