4-дневната работна седмица в Исландия има „поразителен успех“

Експериментът доказа, че производителността на труда се запазва, а при някои дори се повишава

4-дневната работна седмица в Исландия има „поразителен успех“

Снимка: Unsplash

3548 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Тестовете на четиридневната седмица в Исландия жънат „поразителен успех“, предава BBC, позовавайки се на изследванията на тинк-танка Autonomy и Асоциацията за устойчива демокрация (Alda). В периода межди 2015 и 2019 г. в страната стартираха изпитания за съкратено времетраене на работния процес, но при същото заплащане. Анализът показва, че производителността на труда остава същата и дори подобрена на повечето места.

Подобни експерименти вече се провеждат на редица други места по света, включително в Испания и Нова Зеландия. Конкретно тези в Исландия бяха задвижени от Общинския съвет на Рейкявик и националното правителство и засегнаха 2500 работници, възлизащи на общо 1% от работната сила в страната. В тестовете се включиха служители в предучилищни заведения, офиси, доставчици на социални услуги и болници. Много от тях преминаха от 40-часова работна седмица на 35 или 36-часова,

Изпитанията накараха синдикатите да предоговорят работните модели и сега 86% от работещите исландци или са преминали към по-кратки часове за същото заплащане, или ще получат право на това, казват изследователите. Работниците пък съобщават, че се чувстват по-малко стресирани и в риск от бърнаут, като са намерили по-добър баланс между професионалния и личния си живот.

Това изследване показва, че най-големият тест в света за съкратена работна седмица в публичния сектор по всички показатели е поразителен успех“, отбелязва Уил Строндж, директор на изследователската дейност в Autonomy.

По думите му публичният сектор изглежда узрял да бъде пионер в тази нова тенденция. Гудмундур Харалдсон, изследовател от Alda, добавя, че експериментът е доказателство за прогресивна промяна.

Подкрепи Economic.bg