София е на второ място в Европа по ръст на чуждестранните посетители

Банкок отново оглавява списъка с най-посещаваните градове на планетата, според Глобалния индекс на Mastercard

София е на второ място в Европа по ръст на чуждестранните посетители

Снимка: Economic.bg

София е на второ място в Европа по ръст на чуждестранните посетители, пренощували в града през 2017, в сравнение с предходната година. Това сочат резултатите от Глобалния индекс на най-посещаваните градове на Mastercard, обявиха от компанията. С 15.2% ръст спрямо 2016 година столицата на България се нарежда веднага след Истанбул (16.8%) и пред някои от най-популярните туристически дестинации като Лисабон (14.6%), Париж (13.1%), Мюнхен (12.9%) и Варшава (12.3%).

По отношение на чуждестранните посетители, пренощували в града за периода 2009 – 2017, София е на пето място в Европа. С 9.0% средногодишен ръст  столицата на България се нарежда веднага след Букурещ (10.3%), Лисабон (10.6%), Минск (10.0%) и Санта-Круз-де-ла-Палма (9.3%).

През последното десетилетие Глобалният индекс на най-посещаваните градове на Mastercard представя важни данни за пътуванията в различни точки на света. През 2017 година най-предпочитаните дестинации са Банкок, Лондон и Париж, което подчертава значението на стабилната инфраструктура, предлагането на възможности за бизнес и за развлечения и не на последно място – присъствието на силна местна култура.

Тази година Глобалният индекс на най-посещаваните градове на Mastercard добави към мащабното проучване още 30 дестинации като по този начин се превръща в много повече от престижна класация на 162-ата най-предпочитани от пътуващите градове. Въз основа на обема посетители и техните разходи за календарната 2017 година задълбоченият анализ представя и прогноза за растеж през 2018 г., ключови данни за най-бързо развиващите се дестинации и по-задълбочено разбиране за това защо хората пътуват, колко и какви разходи  правят в различните държави. 

Банкок отново оглавява класацията на 10-те града – топ дестинации

С около 20 милиона международни посетители, пренощували в града, Банкок оглавява класацията и през 2017 година с продължаваща стабилна прогноза за растеж от 9.6% за 2018. Средният престой на чуждестранните посетители в града е 4.7 дни, а среднодневният им разход - 173 щатски долара.

Не всички дестинации обаче са равнопоставени, що се отнася до направените разходи от чуждестранните посетители по време на престоя им. Дубай продължава да е на първо място в класацията, базирана на среднодневен разход, направен от посетител на града, със сумата от 537 щатски долара. В тази класация освен очакваните дестинации за първи път се появяват  Мака, Саудитска Арабия (второ място), Палма де Майорка, Испания и Пукет, Тайланд. Истанбул, който е сред най-посещаваните градове, е с най-нисък показател от 108 щатски долара.

 

Разходи на международните посетители, пренощували в чуждестранен град:


Къде предпочитат да пътуват българите

Най-предпочитаните туристически дестинации за българите са Гърция (49,5%), Италия (28%) и Турция (27%).

През 2018 година 58% от картодържателите в България планират да посетят чужбина, което бележи ръст в сравнение с 2017 г. (55%), показват данните от  проучването на Mastercard MasterIndex 2018.

55% от българските картодържатели  пътуват с цел почивка, 15% по работа и 10% за посещение на роднини.

Повече от 2/3 от българските потребители или 66% считат, че картовите разплащания в чужбина са безопасни.

Когато пътуват в чужбина, българските картодържатели плащат с карта предимно за настаняване (69%) и пазаруване (68%) като потребителите използват кредитна карта предимно за нощувки, а дебитната за покупки в магазини. Храната и напитките в ресторантите също се заплащат предимно с кредитна карта (43%), докато дебитната карта е предпочитан разплащателен метод за забавления (31%) – входове за музеи, клубове, увеселителни паркове и др.

Коментари: 0