София вече има първите паркоместа за велосипеди и тротинетки

Те са в \"синя\" и \"зелена\" зона в центъра

София вече има първите паркоместа за велосипеди и тротинетки

Снимка: Столична община

2588 ~ 1 мин. четене

Днес започна маркирането на 200 места за паркиране велосипеди, мотопеди и тротинетки. В широкия център на София на първи етап се изпълняват 158 места. Те са разположени в зоните за паркиране „Синя“ и „Зелена“. На следващ етап ще бъдат обособени допълнителни 70 места, които ще са на тротоари и други публични пространства.

Инициативата днес представиха Елица Панайотова – координатор на Програма „Зелена София“, и Зафир Зарков – зам.-председател на Комисията по транспорт в СОС. Проектът се изпълнява от Столична община – Програма „Зелена София“ и “Център за градска мобилност”.

Мярката е в подкрепа на засилващия се интерес към алтернативно придвижване в града и целù да създаде по-добри условия за паркиране и използване на инфраструктурата.

"Предстои да започне работа по изграждане на нова велоалея по ул. “Пушкин“, която ще осъществи връзка с велоалеята по бул. “Цар Борис III“, съобщи Елица Панайотова.

От това лято е разширена и услугата за наемане на електрически велосипеди за придвижване oт Национален исторически музей до Природен парк "Витоша".

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg