Софиянски: Сега не е подходящо да вървим към Еврозоната

Според бившия премиер страната ни първо трябва да излезе от валутния борд

Софиянски: Сега не е подходящо да вървим към Еврозоната
5202 ~ 1 мин. четене
В момента за България не е подходящо да прави стъпки към влизане в Еврозоната. Това каза бившият служебен премиер и бивш кмет на София Стефан Софиянски в ефира на „Дарик радио“. В качеството си на премиер през 1997 г. Софиянски въведе валутния борд, с който курсът на лева бе фиксиран към този на еврото.

Според него преди да влезе във валутния механизъм ERM ІІ (т.нар. „чакалня за Еврозоната“), България първо трябва да постигне по-висок икономически растеж, след което да излезе от Валутния борд и да потърси по-висок курс на лева спрямо еврото. Така с по-високи средни доходи на глава от населението приемането на еврото ще е по-благоприятно за страната ни.

България се очаква да влезе в ERM ІІ през април тази година, като заедно с това страната ни трябва да влезе в тясно сътрудничество с единния банков надзор на ЕС. За да се присъедини към ERM II, България трябва да изпълни всички критерии от договора от Маастрихт, които поставят ограничения на дълга и дефицита на всяка от държавите. Също така има критерий, свързан с инфлацията. Страната ни отговаря на всички тях от години.

„Единственото условие, което остава, е изпълнението на плановете за увеличаване на капиталовите буфери на две от българските банки“, коментира преди дни пред БНР финансовият министър Владислав Горанов.

Мерките се очаква да бъдат изпълнени, включително и чрез набиране на капитал през борсата. Те бяха предписани от Европейската централна банка, която миналата година провери качеството на активите и направи стрес-тестове на шест банки.
Коментари: 0