Най-добрите умения, които да впишете в своето CV

И защо е добре да ги подкрепите с примери

Най-добрите умения, които да впишете в своето CV

Снимка: Pixabay

8192 ~ 3 мин. четене
Написването на добра автобиография е сложно и трябва да бъде направено балансирано.

Искате да впечатлите специалистите, набиращи персонал, като подчертаете вашите умения и опит, но не искате да ги затрупвате с твърде много информация.

Ключът към постигането на правилния баланс и намирането на начин вашето CV да се отличава от масата, е да включите умения, които са съобразени с позицията, за която кандидатствате.

"Автобиографията е половината от работата при кандидатстване", казва Вики Салеми, кариерен експерт в Monster, пред CNN Business. 

Добре пригодената автобиография, която подчертава уменията, които са най-важни за търсената позиция, и които можете да подкрепите с конкретни постижения или преживявания, ще заинтригува работодателя и ще ви помогне да получите желаната позиция.

Ето и други съвети за привлекателна автобиография:

Определете на кои умения да наблегнете

Най-ефективният начин да персонализирате автобиографията си за конкретна позиция е да определите най-добрите умения, изброени в описанието на длъжността, и да ги подчертаете в собствената си автобиография. Освен това, не забравяйте да отразявате езика, използван в длъжностната характеристика. Това би трябвало да помогне на вашето резюме да премине през електронния скрининг, който много компании пускат, за да сканира ключови думи, преди специалист да прегледа автобиографиите.

Обикновено компаниите първо ще изброят най-важните умения и отговорности, необходими за работата, така че фокусирайте автобиографията си върху тях.

Компаниите „по принцип ви предоставят жокери“, казва Салеми.

Разбира се, само подчертайте уменията, които всъщност притежавате, и не лъжете. 

„Лъжите ще бъдат разкрити“, предупреждава Аманда Августин, експерт по кариерни съвети в TopResume.
Ако длъжностната характеристика е неясна, свържете се с хората във фирмата или с тези, които работят в бранша, и ги помолете да уточнят уменията, които биха били необходими за длъжността. Или намерете подобни длъжностни характеристики и вземете под внимание ключовите думи, които редовно се появяват.

Поддържайте баланс между т.нар. "твърди" и "меки" умения

Не забравяйте да представите комбинация от "твърди" и "меки" умения във вашата автобиография.

"Меките" умения са набор от поведение и личностни черти, които използвате всеки ден, като сътрудничество и решаване на проблеми, докато "твърдите" умения са специфични за функциите - например, компютърно програмиране. И двата набора от умения са важни. Колкото и работодателите да искат да наемат някой, който е квалифициран за позицията, те също така искат да знаят дали той ще е подходящ за средата.

"Когато интервюират кандидати с почти идентични автобиографии, интервюиращите най-вероятно ще изберат кандидата, който ще пасне по-добре на групата", казва Салеми.

Дръжте секцията за умения на автобиографията си ограничена на между шест и осем умения, казва Стив Арнесън, автор на „Какво наистина иска вашият шеф от вас“. Не искате да затрупвате специалиста по "Човешки ресурси" с листа биография. 

Ако искате да включите повече умения, вплетете нетехническите си умения в професионалната си история.

"Подкрепете" уменията си с доказателства

Не изпращайте само резюме със списък от умения и заемани длъжности. Вие също така трябва да ги подкрепите с конкретни примери.

Когато описвате предишна работа, включете всички съответни постижения. 

"Най-добрият начин да направите това е да го определите количествено или да разкажете история", казва Августин.

Например, ако заявите, че сте ефективен продавач, трябва да включите дали сте спечелили някакви отличия на предишната си работа като продавач (например, продавач на месеца) или че сте разширили продажбите с определен процент.

Трябва също така да представите всяко умение с активен глагол - като „анализирах“, „организирах“, „доставих“, „създадох“ и „развих“ - за да запазите вниманието на интервюиращия или четящия биографията.

Развийте уменията, които ви липсват

Не се обезсърчавайте, ако ви липсват определени умения, които са ключови за позициите, за които кандидатствате. Вместо това работете върху развитието им.

Например, минете онлайн курсове на уебсайтове като LinkedIn Learning или Coursera.

"Твърдите" умения са по-лесни за научаване, но дори и меки умения могат да се развият във времето. Просто трябва да намерите ефективен начин да ги научите и да се справите с това в автобиографията си.
Подкрепи Economic.bg