Социалните помощи в Германия достигнаха рекорден обем през 2015 г.

Страната отчита най-ниското си ниво на безработица от над 25 години насам

Социалните помощи в Германия достигнаха рекорден обем през 2015 г.

Социалните помощи в Германия през миналата година достигнаха рекорден обем – 888,2 милиарда евро, което е с 4.5% повече от предходната година, според данни на Министерството на труда и социалните въпроси на Федерална република Германия.

По-голямата част от тези средства се използват за изплащане на пенсии (282 милиарда евро), медицинска застраховка (212 милиарда евро) и пенсиите на държавните служители (52.9 милиарда евро), пише вестник Bild.

В същото време статистиката на Федералната агенция по труда показва, че безработицата в Германия е останала ниска. През юни тази година, официално 2,69 милиона безработни са регистрирани в страната, което е почти 100 хиляди души по-малко от година по-рано. Равнището на безработица през юни е непроменени спрямо предходния месец - 6.1%, което е минимумът след обединението на страната през 1990 година.

"Пазарът на труда продължава да се развива положително," - каза ръководителят на агенцията Франк-Юрген Визе.

В допълнение, във Федерална република Германия се повишава и раждаемостта. Както беше съобщено от Федералната статистическа агенция на страната, са родени 738 хиляди деца през 2015 г., което е с 3.4% повече в сравнение с предходната година.

В същото време се увеличава и смъртността: броят на умрелите хора се е увеличил с 6,5% - до 925 хиляди души. От 1972 година насам, раждаемостта в Германия никога не е надхвърляла смъртност, пише Deutsche Welle.

Коментари: 0