S&P: България е добре подготвена за евентуална криза

През юни агенцията подобри перспективата пред дългосрочния рейтинг на България от „стабилна“ на „положителна

S&P: България е добре подготвена за евентуална криза
Излишъците по фискалната и текущата сметка на България ѝ осигуряват по-добра защита от външни рискове, отколкото преди световната икономическа криза преди десетилетие. Това каза в интервю за Reuters старши анализаторът на Standard & Poor's Лудвиг Хайнц. Според него присъединяването на страната към Валутно-курсовия обменен механизъм (ERM-2), който е „чакалнята“ преди влизането в Еврозоната, ще бъде стимул да бъде вдигнат рейтинга на България.

Друг „мотив“ за S&P да повиши рейтинга на страната ни е да падне делът на лошите кредити в банковата система и да има по-добро от очакваното фискално представяне.

През юни агенцията подобри перспективата пред дългосрочния рейтинг на България от „стабилна“ на „положителна“. S&P заяви, че в рамките на 12-24 месеца може да вдигне и самия рейтинг. Следващото преглеждане ще бъде на 30 ноември, но надали тогава ще има промяна.

„Икономиката се представя доста добре, фискът е много силен, дългът е много нисък и правителството постига излишъци през последните няколко години“, каза Хайнц. „България е много по-добре позиционирана отпреди няколко години, имайки предвид, че има излишък по текущата сметка, а външният дълг е по-нисък“, каза той.

Прогнозата на правителството е през тази година икономиката да нарасне с 3.6% и с 3.7% през 2019 г. Правителството планира да завърши 2018 г. с излишък и да има малък фискален дефицит през следващата година.

„Вътрешното търсене ще подкрепя растежа през следващите няколко години“, каза Хайнц, като добави, че рисковете за отворена икономика като българската могат да дойдат по линия на Еврозоната, която може да се забави. „Макар темповете на растеж да са забавени българската икономика е по-добре защитена, отколкото преди кризата от 2008 г.", каза той.

Хайнц напомни, че необслужваните кредити в България са все още  на твърде високо ниво, въпреки че през последните няколко години падат.
Коментари: 0