Space X подписа договор за $130 млн. с американската армия

Най-мощната ракета в света Falcon Heavy ще изстреля товар от национална сигурност

Space X подписа договор за $130 млн. с американската армия
Американските военновъздушни сили ще платят 130 млн. долара на компанията на Илон Мъск Space X, за да използват нейната ракета Falcon Heavy. На борда ѝ в Космоса ще бъде изведен сателита AFSPC-52. 

Така ракетата, която полетя за първи път през февруари 2018 г. и която е най-мощната действаща в света, отново ще се отправи към откритото пространство. Това се очаква да се случи през лятото или есента на 2020 г., според изявление на Air Force, предава CNN. 

Space X никога не е крила амбициите си да се намеси в доходоносния бизнес с военните и днес тя вече е втората компания с право да извършва изстрелвания, свързани с националната сигурност. Досега това правеше единствено ULA – съвместното предприятие между Boeing и Lockheed Martin. Space X обаче успя да разруши 10-годишния монопол на дружеството в сферата. 

Пробивът е шанс за осигуряването на нови доходоносни възможности за космическата компания на Илон Мъск. За първи път Space X предяви иск пред американското правителство да изпълнява негови поръчки преди няколко години. Първият договор с военните бе сключен през 2016 г. 

Сегашният контракт е още една стъпка към затвърждаването на позициите на Space X. Той е за полезен товар, класифициран като такъв от национална сигурност. Изборът на Space X е и признание за усилията ѝ по въвеждането на Falcon Heavy в експлоатация. 

От конкурентната ULA досега не са отговорили на поисканите коментари. 
Коментари: 0