SpaceX изпрати най-мощната ракета в света на първия й търговски полет

Днес отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката

SpaceX изпрати най-мощната ракета в света на първия й търговски полет

Снимка: SpaceX

3083 ~ 2 мин. четене
Най-мощната ракета в света - Falcon Heavy на SpaceX, стартира първата си търговска мисия снощи от Флорида в ключова демонстрация за космическата компания на милиардера предприемач Илон Мъск, съобщава Ройтерс.

Ракетата Heavy, с височина на 23-етажна сграда, която преди това беше изстреляна тестово, извеждайки червената Tesla roadster на Мъск в дебютния си тестов полет през 2018 г., излетя от космическия център Кенеди в Флорида, носейки първия си клиентски товар - сателит на саудитска компания.

Приблизително три минути след изстрелването, двете странични "крила" на Heavy се отделиха от основната ракета за синхронизирано кацане на военновъздушната станция Кейп Канаверъл, предизвиквайки бурни възгласи на радост от инженерите на SpaceX в щаба в Хоторн, Калифорния.

Средното тяло на ракетата, след като изтласка полезния товар в космоса, се върна почти 10 минути по-късно за успешно кацане на кораба на SpaceX, който е разположен на 400 мили (645 км) от брега на Флорида. В тестовата мисия през 2018 г., основният бустер на Heavy пропусна кораба и се разби в Атлантическия океан.

"Частите на Falcon кацнаха", написа Мъск в профила си в Twitter, споделяйки първото успешно завръщане на трите ракетни бустера, които ще бъдат ремонтирани и ще полетят в друга мисия на Falcon Heavy това лято, за да изведат в космоса няколко военни и научни спътници за военновъздушните сили.

Новината идва в Международния ден на авиацията и космонавтиката.

У нас Военновъздушната учебна база "Георги Бенковски" организира Открит летателен ден на летище Долна Митрополия по повод 40 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов. Програмата на летище Долна Митрополия започва с авиошоу. В изложба ще бъдат представени специализирани средства за противовъздушна отбрана. Ще могат да бъдат видяни и различни видове леко оръжие, височинно оборудване и летателни костюми.
Коментари: 0