Спад на еврото на фона на безкрайните преговори с Гърция

Спад и в търсенето на злато

Спад на еврото на фона на безкрайните преговори с Гърция
144 ~ 3 мин. четене

Еврото падна днес, тъй като дилърите вече спряха да обръщат внимание на безкрайния поток от заглавия отчитащи прогреса в преговорите за гръцкия дълг, докато долара получи сила от силни данни за жилищния сектор в САЩ. Евро/долар е на 1.1270 като по време на азиатската търговия падна до 1.1254 спрямо връх вчера на 1.1410.

Въпреки по-големия оптимизъм около Гърция изразен на капиталовите пазари, предпазливостта преобладаваше на валутните пазари, тъй като споразумението остава трудно постижимо, а перспективите пред еврозоната по-лоши пред тези на останалите икономики. Министрите от еврозоната приветстваха в понеделник новия пакет от предложения за реформи от Гърция като възможна база за споразумение, което да избегне приближаващия фалит преди плащанията към МВФ в края на месеца. Въпреки всичко и канцлера на Германия Ангела Меркел и управителя на МВФ Кристин Лагард отбелязаха, че предстои още много работа да бъде свършена. Пазарите очакват още много обрати през следващите дни, докато кредиторите изучават предложенията на Атина преди планираните срещи на финансовите министри в сряда и на националните лидери в четвъртък.

Спадът на еврото отразява и подновена сила на долара, който се засили при оптимистични данни от жилищния сектор и заради растеж на доходността на облигациите. Препродажбите на жилища в САЩ скочиха през май до пет и половина годишен връх, което увеличи очакванията за повишение на лихвите през септември.

Долар/йена е на 123.72. Зелените пари напреднаха и срещу високо доходните валути на които не им помогна изследване за PMI индекса във фабричния сектор в Китай. Той се повиши до три месечен връх от 49.6 при предишна стойност 49.2, но остава под нивата от 50, които разделят свиването от експанзията. Австралийският долар слезе до 0.77, а новозеландския до пет годишно дъно от 0.6845, което се дължи и на изненадващото намаление на лихвите в страната по-рано през месеца, както и вероятността за нови техни намаления.

Оптимизмът около Гърция намали търсенето на злато

Златото се опитва днес да расте след резките загуби вчера, когато статута му на сигурен актив избледня при увеличените надежди за сделка на Гърция с кредиторите за избягване на фалита. Спот цената днес е 1186 долара за тройунция.

Металът, често считан за алтернативна инвестиция във времена на несигурност, получи малка подкрепа през последните дни, докато Гърция търсеше начини за споразумение с международните кредитори. Ситуацията обаче малко се облекчи с новото предложение на Гърция за реформи, което беше приветствано от лидерите в еврозоната като база за достигане на възможно споразумение през следващите дни. Целта е финансовите министри от еврозоната да одобрят офертата в сряда, а в четвъртък лидерите да дадат финално одобрение.

При самото злато физическото търсене остава слабо, както и се запазва последния тренд на излизане на средства от фондовете. Активите на най-големия фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust са почти на най-ниски нива след септември 2008, въпреки че вчера леко се повишиха до 705.48 тона, което е първи растеж след 26 май.

Физическото търсене от топ потребителите от Азия е слабо, тъй като опасенията за урагани вредят на търсенето в Индия, а по-добрата доходност на капиталовия пазар в Китай държи надалеч купувачите.

Най-важният фактор, който оказва натиск на златото са очакванията за повишения на лихвите в САЩ по-късно през годината. Данни от вчера показаха, че продажбите на съществуващи жилища са достигнали пет и половина годишен връх. Това е пореден сигнал, че жилищния сектор и цялата икономика набира отново скорост през второто тримесечие. Силни икономически данни могат да накарат Фед да повиши лихвите скоро. Като актив не предлагащ лихви, златото ще пострада при такова развитие.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)Подкрепи Economic.bg