Спад в акциите на авиокомпаниите след днешния инцидент

Опасенията, че това е терористичен акт, се отразяват негативно на фондовите пазари

Спад в акциите на авиокомпаниите след днешния инцидент

Акциите на европейските пътнически и туристически компании се намират под натиск от продажби в началото на днешната търговия след новината, че египетски самолет, изпълняващ полет от Париж до Кайро, е изчезнал от радарите малко след полунощ и се е разбил до гръцкия остров Карпатос.

Новината за изчезналия самолет и опасенията, че може би става въпрос за терористичен акт, се отразява негативно на европейските фондови пазари, които са подложени на натиск от продажби и с оглед на вчерашните сигнали от страна на Федералния резерв на САЩ, че има вероятност за повишение на основните американски лихви още на следващото заседание през юни, предаде БНР.

Общият европейски фондов индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,73%, немският индекс DAX - с 1,19%, френският CAC40 - с 0,79% и британският FTSE100 - с 1,16%.

Акциите на компанията Еърбъс се понижават с 0,98%, докато акциите на авиокомпании като Air France KLM, Lufthansa, British Airways и на Aeroports De Paris губят между 0,4% и 1,6% от стойността си.

Изчезването на египетския самолет се отразява негативно и на акциите на туроператорските компании, като акциите на Accor, TUI и InterContinental Hotels се обезценяват с между 1,8% и 3,7%.

Общият индекс STOXX Europe 600 Travel and Leisure, включващ пътническите и туристическите компании, губи 1,1% от стойността си.

Срив с 16,5% бележат акциите на Thomas Cook, след като водещата британска туристическа компания отчете понижение с 5% на записванията за летните ваканции с оглед на драматичен спад на записванията за почивки в Турция - втората най-популярна дестинация на компанията за миналата година.

Коментари: 0