Списание Икономика на 30 години

Изданието е летописец на голямата промяна

Списание Икономика на 30 години
Татяна Явашева Автор: Татяна Явашева

Списание „Икономика” става на 30 години – това е добрата новина, която нямаме търпение да споделим с нашите читатели. Светът и технологиите се променят, а списанието постоянно се обновява и продължава да излиза, тъй като намира успешната формула на съществуване.

Памет за събитията

Създадено малко преди голямата промяна, която започна от 10 ноември 1989 г., списанието се превърна в своеобразен летописец на прехода към икономика, способна да диша и да се развива в условията на глобална конкуренция. Списанието е съвременник и наблюдател на всичко това, то има своя памет за събитията, за надеждите, за разочарованията, но и за реалностите и за успехите. Изданието също е минало през редица изпитания – например няколко пъти смяна на собствеността, години на тежки икономически кризи, цифровизацията е сериозен тест за неговата гъвкавост и издръжливост… Но днес двумесечното двуезично списание „Икономика” продължава напред със своите съпътстващи специални издания и специални събития, които организира.

Среща

В Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” се срещаме с първите броеве на списанието. Вълнуващо запознанство, което ни показва колко много се е променило изданието в тези 3 десетилетия. В самото начало то е информационен бюлетин „Икономика и икономическо регулиране”, но със започването на голямата обществено-икономическа промяна изданието бързо пораства и става „Икономика” – месечно списание за теория и бизнес. Към него известно време излиза приложение „Икономическо регулиране”.

Разлистваме брой след брой, година след година и добиваме увереност, че от началото си досега, изданието държи „курса”, зададен от неговите основатели: да предлага разнообразни рубрики, които преследват една-едничка цел –- в никакъв случай да не оставя равнодушни своите читатели. То продължава да предлага вътрешно „сгряване” и в най-мразовитите месеци по теми, важни за обществото и за развитието на икономиката. В своята 30-годишна история „Икономика” остава непартийно издание. Да, от първите броеве ни лъха дъхът на надежди и илюзии, на желанията да се сложи край на командно-административната система на управление, връхлитат ни очакванията за по-добро и по-справедливо бъдеще, основано на развитието на пазарна икономика. Постепенно списанието излиза от първоначалното опиянение на очаквания и заблуди, които с времето добиват по-различни реални очертания и същност.

Мистър и Мисис Икономика

Конкурсът „Мистър и Мисис Икономика” продължава да е най-приятният момент за всички онези, които най-силно допринасят за развитието на българската икономика. В първите години съвсем естествено е големият приз да се дава на учени и на хора, заемащи ключови позиции, чиито решения силно влияят на развитието на българската икономика. Неслучайно първият носител на приза „Мистър Икономика” 1990 е проф. Георги Петров.  През 1991 г. отричието е присъдено на Иван Костов за приноса му като финансов министър от правителството на Димитър Попов. Следващият носител на наградата е управителят на БНБ проф. Тодор Вълчев заради ролята му в динамичното развитие на българската банкова система. През 1993 г. победител в конкурса е Венцислав Антонов, създател и ръководител на Агенцията за икономически анализи и прогнози, за приноса му при подписването на споразумението с Лондонския клуб за разсрочването на външния дълг, определяно тогава като най-важното за страната икономическо събитие.

След това конкурсът не се провежда няколко години, подновен е като „Mиcтъp/Mиcиc Иĸoнoмиĸa” през  2000 г.  от новия издaтeл нa cпиcaниeтo издaтeлcĸaтa ĸъщa "Xиpoн 91"."Mиcтъp Иĸoнoмиĸa 2000" става Bacил Kънeв, изпълнителен директор на "Идеал Стандарт" за Източна Европа. През 2001 г. е отличена първата „Мисис Икономика”, като наградата е дадена на Pyмянa Kючyĸoвa, изпълнителен директор на “Mобилтел”. 

После конкурсът продължава да се провежда всяка година, в това число и след 2011 г., когато собствеността отново се смени, а списанието доби облика на най-модерно бизнес издание.2019-а е специална година на сп. „Икономика”. Предстоят интересни моменти,  готвим приятни изненади за нашите читатели и среши с личности, които през тези 30 години имат важен принос за развитието на българската икономика.  Нека да сме заедно в тази юбилейна година.

Коментари: 0