Споменът за „Избори 2000“ в САЩ ужасява европейските пазари

Инвеститорите се опасяват от очакваната нестабилност

Споменът за „Избори 2000“ в САЩ ужасява европейските пазари

Снимка: БТА

1196 ~ 2 мин. четене

Вероятността изборните резултати в САЩ да бъдат оспорени и новият американски президент да поеме функциите си с известно забавяне е може би един от най-лошите сценарии пред европейските пазари, тъй като вещае сблъсък с нестабилни последици, обяснява CNBC в свой анализ.

През 2016 г. шокът от победата на президента Доналд Тръмп изпрати европейските акции рязко надолу, но паневропейският индекс Stoxx 600 го балансира, като веднага започна леко да нараства и това продължи в следващите около шест месеца. Регионалният индекс реагира положително на преизбирането на бившия държавен глава Барак Обама срещу Мит Ромни през 2012 г. , докато през 2008 г. аномалията същият той да победи Джон Маккейн, и то в навечерието на финансовата криза, срина допълнително европейските пазари до многодесетилетните минимуми, достигнати през март 2009 г.

Оспорване и забавяне

Имайки предвид рисковете от оспорван вот и процес, който да шуми дълго след затварянето на избирателните секции във вторник, най-сравнимият сценарий в миналото ще бъде победата на Буш над Ал Гор през 2000 г. Съмненията около резултата в ключовия щат Флорида доведоха до развръзка във Върховния съд, като в крайна сметка Гор призна победата на Буш едва в края на декември.

Пазарите в световен мащаб бяха разтърсени по време на закъснението през 2000 г., но сега анализаторите очакват още по-големи турбуленции след днешния вторник. Част от причините те да търсят определен резултат, в която и да е посока, е да затвърдят надеждите за нов пакет за помощ срещу коронавируса, който ще претърпи допълнителни забавяния в случай на оспорвани избори в момент, когато новозаразените с Covid-19 скачат в цялата страна.

По този начин ние вярваме, че убедителната победа на който и да е от кандидатите ще бъде положителна за пазара в краткосрочен план, тъй като ще елиминира опасния риск от оспорван резултат“, каза Еманюел Кау, ръководител на европейската стратегия за акции в Barclays, в бележка от понеделник.

Кау отбелязва, че при оспорваните избори през 2000 г. европейските и американските акции спадат с около 10% през следващия месец.

На предизборен митинг в събота в Пенсилвания Тръмп намекна, че възнамерява да използва Върховния съд, който сега има консервативни наклонности, ако резултатите са е негов ущърб. Подобен ход много вероятно би имал дестабилизиращ ефект върху пазарите и би довел до масови граждански вълнения.

А в навечерието на старта на изборния ден…

... европейските пазари се повишиха преди финала на най-враждебната президентска кампания. Регионалният индекс Stoxx 600 добави 1.2% в началото на търговията и към 12 ч. българско време ръстът достигна 1.6%. Британският индекс FTSE 100 се покачи с 1.8%, френският CAC 40 – с 2.2%, а германският DAX – с 2%.

Благодарение на добрите финансови резултати акциите на френската банка BNP Paribas се повишиха с 6.5%, добавяйки усещането, че банковият сектор се държи сравнително добре на икономическия удар от коронакризата.

Подкрепи Economic.bg