Според синдикатите орязването на администрацията ще ни остави без държава

Съкращаването на 30 хил. чиновници ще предизвика протести и скок на безработицата, прогнозират още от КНСБ

Според синдикатите орязването на администрацията ще ни остави без държава

Снимка: Красимир Свраков

13540 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Съкращаването на 15% от служителите на държавната администрация ще доведе до значително увеличаване на нивата безработица и до протести, смята Любослав Костов, главен икономист на Конфедерация на независимите синдикати в България (КНСБ). Думите му идват като коментар на изказване на съпредседателя на ПП „Продължаваме промяната“ Асен Василев, че бъдещото редовно правителство има намерение да съкрати 30 000 чиновници до края на 2022 година.

„Първоначалните дебати бяха 30 000 до края на мандата, сега станаха до края на следващата година. Някой питал ли ги е тези хора от каква квалификация и преквалификация имат нужда, стигат ли им ресурсите, мениджмънтът как управлява съответните ведомства. Никой не ги е питал, но бързаме да ги уволняваме. Категорично сме против“, заяви Костов пред журналисти след днешната среща на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ посочи, че голяма част от държавните институции имат тежък недостиг на кадри. Като пример тя даде инспекторите, които следят за контролирането и спазването на трудовото законодателство в страната. „Когато някой се чуди защо в страната не се спазват иначе добрите трудови разпоредби и закони, то е защото няма кой да отиде на място и да проверява. Ако някой се чуди, защото няма социални работници, които да се грижат за най-уязвимите членове в най-бедната държава в ЕС, то е защото имаме малко над 2000 социални работници в Агенцията за социално подпомагане“, каза тя.

Според нея, когато Асен Василев за пореден път говори за редукция в броя на държавните служители и като пример даде полицаите, е „хубаво да си спомни, че на него му беше детайлно обяснено, че броят на полицаите в България не е равен на броя на служителите на МВР“.

Няма накъде, ако орежат още повече администрацията, това означава съвсем да останем без държава, тъй като държавната администрация е тази, която провежда държавната политика на терен“, изтъкнаха синдикатите.

Костов предупреди, че искането на бившия финансов министър, който най-вероятно ще се върне в Министерството на финансите, ще увеличи шоково безработицата.

„На първо място – безработицата ще нарасне, ако уволним 30 000 държавни служители, и, на второ място, ще има протести. Това мога да ви го гарантирам, тъй като при всички положения 30 000 души са в момента една пета от общото равнище на безработните в цяла България. Това е шоково вдигане“, каза той.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg